fbpx

Argentinský fotbalový útočník Lionel Messi se rozhodl podpořit nákup vakcín proti koronaviru z Číny do Jižní Ameriky, aby se mohlo konat zdejší mistrovství Copa América. Do čínské firmy Sinovac poslal jako pozornost tři vlastnoručně podepsané dresy. Jenže v zemích Jižní Ameriky tím vyvolal spíš kontroverze

Zveřejněno: 16. 4. 2021

Dohoda s čínskou farmaceutickou firmou Sinovac byla tedy domluvena poté, co Messi jako hlavní hvězda turnaje daroval Číňanům tři podepsaná trička. „Ředitelé Sinovacu projevili obdiv Lionelu Messimu, který nám pro ně laskavě poslal tři dresy,“ svěřil se na Twitteru oficiální zástupce jihoamerického fotbalu Gonzalo Belloso, který mistrovství států Jižní Ameriky zvané Copa América organizuje.

Uruguayci šťastní nejsou

Očkovací akci jihoamerických fotbalistů čínskými vakcínami zprostředkoval uruguayský konzervativní prezident Luis Lacalle Pou. V jeho zemi tím ale vyvolal negativní ohlasy, protože Uruguay je jednou z nejvíce koronavirem postižených zemí na světě. Uruguay má nejvyšší počet nových denních případů, a to 1 084 na milion obyvatel. Ve srovnání s 215 případy v USA a 25 na milion obyvatel ve Velké Británii je to obrovské číslo, navíc v Uruguayi vakcíny chybí. Oněch 50 tisíc očkovacích dávek by místo fotbalistů mohlo ochránit celou populaci menšího uruguayského města, postěžovali si někteří místní politici.

Argentinská vláda, která nyní uvažuje o silném lockdownu, bude ovšem nejprve muset čínskou vakcínu Sinovac schválit.

Některé z vakcín putují do 26 argentinských týmů. „Cílem je očkovat všechny argentinské týmy první divize,“ řekl Bellos. „Chceme, aby před Copa América byli všichni fotbalisté naočkováni, protože do reprezentace by mohl být povolán kterýkoli z nich.“

Šířící se brazilská mutace

Argentinská vláda, která nyní uvažuje o silném lockdownu, bude ovšem nejprve muset čínskou vakcínu Sinovac schválit, aby mohli být naočkováni všichni potenciální fotbaloví reprezentanti. Jenže nedostatek vakcín je problémem i v Argentině, kde od 4. dubna stále čekají na dodávku nových vakcín. Varianta koronaviru P1, která je označována jako brazilská, se v Argentině znepokojivě šíří. Denně zde připadá 477 nových případů na milion obyvatel, ve srovnání s 335 případy v Brazílii, kde tato nová varianta viru vznikla. Činovníci jihoamerické fotbalové federace Conmebol uvedli, že s Argentinou, co se týče čínské vakcíny, jednají o získání výjimky pro fotbalisty. Mluvčí argentinské prezidentské kanceláře se ale ke kontroverzním vakcínám nevyjádřil.

Myriam Bregmanová, politička argentinské levicové strany Frente de Izquierda, řekla Guardianu, že se Copa América vzhledem k vážné situaci nejeví jako priorita. A skutečnost, že mohou fotbalisté tyto vakcíny získat soukromě, je podle ní dokonce ještě vážnější. Copa América budou od 13. června do 10. července společně hostit Argentina a Kolumbie. Šampionát byl vloni kvůli pandemii odložen.

Související…

Co mají společného Sputnik V, novičok a antrax? Jeden ruský biologický program
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...