fbpx

Nejstarší britský komerční televizní kanál se po loňském propadu reklamy dostal do problémů. Naštěstí si Meghan pohovořila s Oprah, Harry přikyvoval a diváci i reklama (tedy i finance) jsou zpátky

Zveřejněno: 18. 3. 2021

Britské televizní stanici se díky milionům lidí, kteří sledovali rozhovor s princem Harrym a jeho ženou Meghan, podařilo odrazit ode dna a ukrojit značnou část z hrozivého covidového propadu 205 milionů liber. Stanice ITV, která na interview populární dvojice se snad ještě populárnější moderátorkou Oprah Winfreyovou získala práva, se tak po loňském propadu pomalu vrací k růstu.

Pandemie v loňském roce sice ukrojila britské televizní stanici ITV oněch zmíněných více než 200 milionů liber ze zisku, ale provozovatel vysílání uvedl, že nyní vidí známky silného oživení příjmů z televizní reklamy. K tomu pomohl právě a jedině onen senzační rozhovor.

Skvělá investice

ITV údajně zaplatila za exkluzivní práva na odvysílání rozhovoru jeden milion liber. Takto vysoká cena podle generální ředitelky ITV  Carolyn McCallové znamená, že televize výnosy z interview pouze pokryje své náklady. Dodala však, že 12,8 milionu diváků, což je obrovské číslo i na britský televizní trh, kteří v pondělním primetimu rozhovor sledovali, rozhodlo o dalších dohodách s inzerenty. Obchodně šlo tedy pro ITV o skvělou investici.

Z vysílání byly staženy i prémiové pořady jako show Love Island. Kvůli pandemii se totiž nemohly točit nové epizody.

Zisky ITV přitom poklesly z 530 milionů liber v roce 2019 na 325 milionů liber v loňském roce, tedy o nějakých 39 %. Celkové výnosy klesly o 16 % na 3,3 miliardy liber. Pandemie způsobila, že v dubnu klesaly televizi reklamní příjmy nejstrmějším tempem v historii. A z vysílání byly staženy i prémiové pořady jako show Love Island. Kvůli pandemii se totiž nemohly točit nové epizody. ITV se pak v posledním čtvrtletí loňského roku vrátila k růstu příjmů z reklam, protože v období před Vánocemi se inzerenti jakžtakž vzpamatovali.

Co lidi zajímá?

Nyní se znovu rozběhlo asi 90 % produkcí nových pořadů. ITV uvedla, že hity Love Island a I am a Celebrity. Get Me Out of Here! se vrátí na obrazovky už letos, i když dodala, že lokace pro natáčení budou záviset na všech platných omezeních týkajících se cestování. Podle ředitelky MCCallové ale obavy o budoucnost přetrvávají, i když se zdá, že stanice je z nejhoršího venku.

Pomohl paradoxně impuls v podobě odvysílání převzatého kontroverzního interview, ve kterém se Harryho manželka Meghan rozhodla odhalit důvody, proč se sledovaný pár odstěhoval mimo Británii. Členové královské rodiny Brity prostě zajímají víc než kdokoliv jiný.

ITV předpovídá, že celkové výnosy z reklam tento měsíc vzrostou přibližně o 8 %, k čemuž přispěla poptávka inzerentů po „královském rozhovoru“. A duben prý meziročně vzroste o 60 % až 75 %.

Související…

Jak materialismus, který prezentují influenceři, kazí charakter celé společnosti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...