fbpx

Studie z Číny naznačují, že koronavirus může být přenášen na zmrzlých površích, ovšem vědci tvrdí, že je nepravděpodobné, že takto začala pandemie

Zveřejněno: 2. 3. 2021

Členové mise Světové zdravotnické organizace (WHO), která se nedávno pohybovala v čínském Wu-chanu, nevyloučili, že se koronavirus mohl rozšířit z tamních infikovaných zmražených zvířat. Nemají ale za pravděpodobné, že by takový způsob skladování zboží v místní tržnici pandemii přímo zahájil. Tým WHO v souladu s mnoha světovými laboratořemi a vědci dospěl k závěru, že virus pravděpodobně původně pocházel z netopýrů a byl přenesen na lidi přes živého zvířecího prostředníka. Tým však také uvedl, že je důležité prozkoumat, zda zmražené maso z divokých zvířat chovaných na čínských farmách a prodávaných na místních tržištích mohlo být kontaminováno virem a vedlo k jednomu z prvních ohnisek na trhu v čínském Wu-chanu.

Nejdřív je však podle zástupců mise třeba zjistit, jak mohlo dojít ke kontaminaci zmrazené divoké zvěře. Tuto výzvu týmu WHO k prozkoumání infikovaného mraženého masa však čínské orgány trochu překroutily. Přeložily si ji tak, že se virus může šířit na zmrzlých površích, a média v zemi několik měsíců propagovala myšlenku, že virus mohl dorazit do Wu-chanu se zmraženou divokou zvěří dovezenou ze zahraničí. Vědci v Číně každopádně rovněž publikovali důkazy, že přenos na povrchu zmraženého masa je teoreticky možný.

Zmražený až tři týdny

Mnoho vědců mimo Čínu však tvrdí, že tato teorie je pouze čínskou snahou k odvrácení kritiky. Tvrdí se, že je vzácné, aby se SARS-CoV-2 přenášel z jedné osoby na druhou prostřednictvím kontaminovaného povrchu. Některé studie ale naznačují, že přenos na zmrzlém povrchu je opravdu možný. SARS-CoV-2 prý může zůstat infekční na povrchu zmrazeného nebo chlazeného masa po dobu delší než tři týdny.

 Loni v listopadu zavedly čínské úřady povinnou dezinfekci dováženého mraženého zboží, aby se zabránilo přenosu na jeho povrchu.

Vyšetřovatelé našli virové částice ze stejného kmene, jako má SARS-CoV-2, u lososa skladovaného v chladu ve stánku na trhu v Pekingu. Ve studii zveřejněné loni v listopadu jiná skupina vědců v Číně zjistila výskyt viru na obalu zmrazené tresky, o níž se předpokládalo, že byla zdrojem infekce u pracovníků přístavu Qingdao ve východní provincii Šan-tung. Virologové tuto „studenou či mraženou cestu viru“ berou vážně. Loni v listopadu proto zavedly čínské úřady povinnou dezinfekci dováženého mraženého zboží, aby se zabránilo přenosu na jeho povrchu.

Podobně na tom byla ebola

Vyšetřovatelé týmu WHO si ale nemyslí, že by pandemie přenosem na potravinách nebo jejich obalech přímo začala. Považují však za možné, že zvíře infikované virem mohlo být zdrojem velkého ohniska na trhu s mořskými plody ve Wu-chanu. Je ovšem také možné, že lidé mohli přijít na trh již infikovaní a následně se rozjelo šíření.

Když jsou přivezeny původně vzdálené druhy na jedno místo, existuje více šancí na inkubaci a generování nového viru.

Před uzavřením trhu v lednu 2020 prodávalo 10 z jeho 653 stánků živou nebo zmrazenou divokou zvěř odchycenou ve volné přírodě nebo přivezenou z farem. Zvířata náchylná na nakažení koronavirem, třeba fretky, ale neměla pozitivní testy na SARS-CoV-2. Je ovšem taky možné, že nebylo odebráno dostatečné množství vzorků, které by tento potenciální zdroj infekcí vyloučilo.

Pokud by virem byla infikována zmrzlá nebo rozmrazená zvířata, manipulace s nimi mohla představovat riziko infekce. To by mohlo platit zejména pro mezihostitele, kteří jsou náchylní k vylučování velkého množství viru, protože jejich imunitní systém není přizpůsoben k odvrácení infekce. Zmrazené maso už bylo spojeno s šířením virů jako ebola v Africe, takže by to nebylo poprvé. O tom, v jakém stavu dorazí potraviny na trh a ke spotřebitelům, je známo jen málo. Zmrazení a rozmrazení určitě sníží životaschopnost určitých typů virů, včetně koronavirů.

Vědci tvrdí, že mnohem pravděpodobnější verzí je, že SARS-CoV-2 nejprve přešel na lidi z živého zvířete. Většina divokých zvířat, s nimiž se v Číně obchoduje, je živých. Mnoho z nich dorazí na trhy z farem v Číně. Když jsou přivezeny původně vzdálené druhy na jedno místo, existuje více šancí na inkubaci a generování nového viru. Zásadní je zjistit, zda pracovníci na zvířecích farmách, kteří dodávali produkty na trhy ve Wu-chanu, mají protilátky proti infekci SARS-CoV-2. To bude možným klíčem ke zjištění původu pandemie.

Související…

Australský imunolog popsal, co objevila mise expertů WHO ve Wu-chanu
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Nature

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...