fbpx

Australský imunolog popsal, co objevila mise expertů WHO ve Wu-chanu 1 fotografie
Takhle probíhá převoz zboží z okolních měst na hlavní tržnici ve Wu-chanu. Záběr pochází z dubna 2020

Dominic Dwyer je australský imunolog, který se zúčastnil mise WHO ve Wu-chanu, tedy v místě, odkud se do světa začala šířit koronavirová epidemie. Během pobytu v hotelové karanténě v Sydney po návratu z Číny popsal pro Guardian své poznatky

Zveřejněno: 6. 3. 2021

V rámci mise se Dominic Dwyer setkal s mužem, u něhož bylo 8. prosince 2019 jako úplně u prvního oficiálně potvrzeno onemocnění covid-19. Muž se mezitím uzdravil. Epidemiolog se také setkal s lékaři, kteří pracovali v nemocnicích ve Wu-chanu v době prvních potvrzených případů koronaviru. Účastníci mise rovněž mluvili s čínskými protějšky – vědci, epidemiology a lékaři. V Číně strávili celkem čtyři týdny. S některými kolegy a svědky trávili až 15 hodin denně a s některými se i spřátelili. Podle Dominica Dwyera si získali respekt a důvěru, což by se po "zoomových hovorech" přes půl světa asi nepodařilo.

Právě ve Wu-chanu, jenž leží ve střední Číně, se virus nyní nazývaný Sars-CoV-2 v prosinci 2019 objevil. Město samotné se stalo ohniskem největší infekční choroby od pandemie takzvané španělské chřipky. Vyšetřování mise dospělo k závěru, že virus byl pravděpodobně živočišného původu. Přešel na člověka z netopýrů prostřednictvím dosud neznámého zprostředkujícího zvířete na neznámém místě.

Trh k infekci ideální

Zástupci mise WHO navštívili nyní uzavřený trh ve Wu-chanu, který byl v počátcích pandemie označován za zdroj viru. Některé stánky na trhu tehdy prodávaly domácí "masové produkty". Jedná se o produkty ze zvířat, jako jsou krysy, cibetky a fretky. Žádný ze živočišných produktů, kterým byly odebrány vzorky po uzavření trhu, však údajně nebyl zasažen virem Sars-CoV-2. Ne všichni z prvních 174 nemocných přitom tento trh navštívili. A to ani muž, který byl diagnostikován v prosinci 2019 jako první. Když účastníci mise navštívili trh, bylo vidět, že se zde infekce může šířit snadno, i když zde bylo zavřeno. Obvykle jím projde 10 tisíc nakupujících denně, nefunguje tu odvod odpadů a místnosti, kde se potraviny zpracovávají, nejsou jakkoli větrané.

Trh ve Wu-chanu mohl být spíš jakýmsi "zesilovačem nákazy" než nutně skutečným bodem nula.

Podle souhrnu časových modelových studií zde mohlo dojít k začátku pandemie někdy od poloviny listopadu do začátku prosince 2019. Existují také zprávy naznačující cirkulaci Sars-CoV-2 v jiných oblastech dříve, než tomu bylo ve Wu-chanu, i když zatím nejsou potvrzené. Trh ve Wu-chanu tak mohl být spíš jakýmsi "zesilovačem nákazy" než nutně skutečným bodem nula.

Kdo to donesl?

Virus mohl pocházet i z činností, jako je zemědělství, mohl se přenést při odchytu zvířat, během jejich zpracování, přepravy, chlazení nebo zmrazování potravin. Byla to zmrzlina, ryby, maso divoké zvěře? Není tedy prokázáno, že v těchto činnostech se nalézá původ samotného viru. Do jaké míry to však přispělo k jeho rozšíření? Opět nevíme.

Politicky nejcitlivější možností, kterou mise zkoumala, byl únik viru z laboratoře. Vědci došli k závěru, že toto je extrémně nepravděpodobné.

Několik chlazených produktů z trhu ve Wu-chanu nebylo na virus testováno. Odběr vzorků na různých plochách na trhu ovšem prokázal virovou povrchovou kontaminaci. To může naznačovat zanesení viru prostřednictvím infikovaných osob nebo kontaminovaných živočišných produktů a to i těch, které byly chlazené. Vyšetřování oněch chlazených produktů a možnost přežití virů při nízkých teplotách stále probíhá.

Politicky nejcitlivější možností, kterou mise zkoumala, byl únik viru z laboratoře. Vědci došli k závěru, že toto je extrémně nepravděpodobné. Navštívili místní virologický institut, což je působivé výzkumné zařízení, prý dobře fungující i s náležitým ohledem na zdraví zaměstnanců.

Laboratoř to zřejmě nebyla

Účastníci mise WHO mluvili i s tamními vědci. Vzorky krve vědců, které jsou běžně odebírány a skladovány, byly testovány na příznaky. Nebyl nalezen žádný důkaz protilátek proti koronaviru. Virus, který je Sars-CoV-2 nejblíž a na kterém v laboratoři vědci pracovali, byl netopýří RaTG13. Ten byl detekován v dolech v jižní Číně, kde na něj někteří horníci před sedmi lety zemřeli. Vědci však měli pouze genetickou sekvenci tohoto viru. Nepodařilo se jim ho "pěstovat". I když viry z laboratoří někdy unikají, je to vzácné a mise došla k závěru, že je extrémně nepravděpodobné, že se to stalo zrovna ve Wu-chanu.

Vyšetřovatelé budou hledat dál, aby prošetřili například indicie, že virus obíhal v Evropě už počátkem roku 2019.

Mise byla společnou akcí WHO a čínské komise pro zdraví. Celkem šlo o 17 čínských a 10 mezinárodních odborníků, plus sedm dalších odborníků a podpůrný personál z různých agentur. Mise se zabývala klinickou epidemiologií (jak se covid-19 šíří mezi lidmi), molekulární epidemiologií (genetickou výbavou viru a jeho šíření) a rolí zvířat a životního prostředí.

Samotná skupina pro klinickou epidemiologii zkoumala desetitisíce čínských záznamů více než 200 institucí. Zajímalo ji všechno, co by mohlo připomínat covid-19, jako jsou chřipkové choroby, pneumonie a další respirační nemoci. Epidemiologové nenašli žádné jasné důkazy o výskytu covidu-19 ve Wu-chanu během druhé poloviny roku 2019 před prvním prosincovým případem.

Mise v Číně byla pouze "fází jedna". Vyšetřovatelé budou hledat dál, aby prošetřili například indicie, že virus obíhal v Evropě už počátkem roku 2019. Budou také pokračovat v testování volně žijících zvířat a dalších zvířat v regionu Wu-chanu na příznaky viru. Bez ohledu na původ viru jsou lidé z Wu-chanu na začátku epidemiologických datových bodů, sekvencí a čísel. Dlouhodobé fyzické a psychologické následky nemoci budou tedy i ve Wu-chanu pociťovány po celá desetiletí.

Související…

Ze světa bizarních roušek: Od vuittonky přes vetřelce až po vulvu, nejlépe i s vůní
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...