Zapálená americká snowboardistka Jenny Leveilleová vyrazí na svahy i v této sezóně. Neplánuje ale, že by využila vnitřní vybavení lyžařských středisek. Věří, že tohle rozhodnutí ji na horách ochrání před koronavirem, popisuje americká CNN. Co ale pro bezpečné lyžování v době epidemie doporučuje specialista na infekční nemoci?

Jenny Leveilleová má základní návod na to, jak během lyžařské sezóny minimalizovat riziko nákazy koronavirem. Letošní sezónu bude trávit v horách na západě USA, zázemí jí poskytne její obytná dodávka, kterou bude využívat k odpočinku, nebo když si bude jen prostě potřebovat odskočit.

Evropa se hádá o Alpy

Lyžařská sezóna se rozběhla nejen v koronavirem těžce zasažených Spojených státech. V Evropě se například Německo, také těžce postižené koronavirem, snaží dodržet koordinovaný přístup Evropské unie k udržení zavřených lyžařských středisek v alpských zemích během svátků. To má omezit šíření koronaviru. Dosažení dohody se sousedním Rakouskem se však ukazuje jako náročné, uvedla minulý čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová. Zatímco Německo, Francie a Itálie se snaží o dohodu, Rakousko uzavřít střediska odmítá. Švýcarsko, které není členem EU, mezitím už některá střediska otevřelo.

Střediska v Kalifornii budou v této sezóně propagovat stolování pod širým nebem, nabízet jídlo a pití s sebou a doporučují jako zázemí místo chaty vlastní osobní vozidla lyžařů.

Lyžování se v době epidemie může zdát jako ideální sport, je ovšem třeba přijmout určitá opatření. Rouška či spíš kukla, která zakrývá nos a ústa, bývá vlastně základní výbavou lyžaře, nyní je nutností i ze zdravotních důvodů. Pokud v lyžařském středisku zrovna nejíte nebo nepijete, měli byste ji mít správně nasazenou.

Lyžařská střediska omezují kapacitu vnitřních prostor, přidávají venkovní kapacitu, zpřístupňují místa s dezinfekcí a mění způsob zaplňování sedačkových lanovek. I přesto však zůstává otázkou: Je bezpečné lyžovat během epidemie?

Zůstat radši venku

Pro specialistu na infekční nemoci z Brooklynské nemocnice v New Yorku Joshuu Rosenberga to není černobílé. Lyžování je podle něho ze své podstaty riskantní i bez zuřící epidemie koronaviru. Rosenberg, který je sám vášnivým lyžařem, v této sezóně plánuje vyrazit na sjezdovky a doporučuje držet se několika základních pravidel.

Mnoho středisek plánuje rozšíření venkovního prostoru, aby si hosté mohli odpočinout nebo něco zakousnout. Vnitřní kapacity budou naopak výrazně zmenšeny a podle Rosenberga pobyt v nich bude představovat zvýšené riziko nákazy. Lyžařská střediska z celého světa na to reagují odpovídajícím způsobem. Střediska v Kalifornii budou v této sezóně propagovat stolování pod širým nebem, nabízet jídlo a pití s sebou a doporučují jako zázemí místo chaty vlastní osobní vozidla lyžařů. Pokud se lyžař chce ohřát a něco pojíst, doporučuje se, aby to obstaral ve svém autě.

Populární restaurace Chez Vrony a Paradise ve švýcarském Zermattu již mají dostatek venkovních posezení. V této sezóně bude na terasách méně míst pro strávníky a získat rezervaci uvnitř restaurace bude obtížnější než obvykle. Restaurace ve švýcarských střediscích se otevřou až 13. prosince. Prozatím jsou venku prodávány nápoje a hosté je konzumují u otevřených ohnišť.

Helmu si radši kupte

Vzhledem k tomu, že pronájem lyžařského vybavení se obvykle odehrává v interiérech, mnoho středisek přešlo na rezervační systém. To znamená, že si návštěvníci musí předem rezervovat termíny pronájmu vybavení a také skipasy. Ty jim zajistí přednostní přístup do vnitřního zázemí. V coloradském středisku Steamboat Springs bude nutná rezervace půjčovny lyží a snowboardů s konkrétními časy montáže.

Střediska také spoléhají na to, že se hosté budou chovat odpovědně. Pokud se ráno vzbudí a nebudou se cítit dobře, měli by zůstat doma.

Rovněž se zvýší hygienické úsilí středisek. V Alta Badia v italských Dolomitech byly v půjčovnách zavedeny ochranné clony a středisko zaručuje každodenní sanaci prostor. Itálie se však postavila na stranu Německa a také usilovala o uzavření středisek během svátečního období, ovšem jednotný postup EU musí být ještě dořešen.

Doktor Rosenberg si starosti s půjčováním vybavení nedělá, tedy kromě helmy. Pokud plánujete lyžovat, zvažte nákup vlastní. Helma je přece jen k obličeji velmi blízko a investice několika set korun se v tomto případě vyplatí. Mnoho středisek nedovolí hostům na ubytování využívat vířivky. Rosenberg si myslí, že je to moudré rozhodnutí, a připouští, že by se neúčastnil tradiční relaxace po lyžování ve vířivce, i kdyby mu byla k dispozici. Není to podle něho v současné situaci bezpečné, jelikož se tam kumulují lidé.

Střediska také spoléhají na to, že se hosté budou chovat odpovědně. Pokud se ráno vzbudí a nebudou se cítit dobře, měli by zůstat doma. Případné navrácení peněz je pak na rozhodnutí a pravidlech jednotlivých středisek, častou možností je vystavení poukazu o hodnotě původní rezervace platného jeden rok.

Související…

Skicirkus nabízí 140 kilometrů sjezdovek, romantiku i luxusní wellness a bar
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: CNN