fbpx

Cybertruck Elona Muska byl díky ostudě s prasklými skly na prezentaci nejprve terčem vtipálků, teď se ale objednávky jenom hrnou

Zveřejněno: 11. 3. 2020

Ještě nedávno šlo o vysmívanou novinku. Z Cybertrucku automobilky Tesla magnáta Elona Muska se ale může nakonec stát zlatý důl. Naznačuje to počet předobjednávek, který roste skoro astronomicky. Neortodoxní elektrický náklaďák si už může odškrtnout metu půl milionu objednávek, heslo „praktický jako pick-up, výkonný jako sportovní vůz“ jak vidno zákazníky láká. I když jde zatím o neoficiální čísla z webu Cybertruckownersclub.com, není důvod odhadu nevěřit, i když nebyl potvrzen samotnou automobilkou.

Od večera, kdy byl projekt oficiálně představen na bombastické prezentaci, na níž hlavní designér Franz von Holzhausen hodil kovovou kouli do nerozbitného okna, jež se okamžitě rozbilo, vykazuje Cybertruck v průměru skoro 6 000 objednávek denně.

Objevily se spekulace, zda celá demonstrace s rozbitým oknem nebyla jen záměr a netradiční způsob, jak na nový model přitáhnout pozornost. 

250 tisíc trucků?

Z předobjednávek je prý 17 % na jednomotorovou verzi Cybertrucku, která stojí zhruba 40 000 dolarů. Předobjednávky u dvou a třímotorových verzí se pohybují na 42 %, respektive 41 % ze všech předobjednaných kusů. Elon Musk dokonce tvrdil něco o čtvrt milionu předobjednávek, a to už týden po představení novinky. I toto číslo může mít reálný základ, pokud si představíme, že v prvních dnech potenciální zákazníci objednávali nejvíce. Žádná oficiální čísla bohužel neznáme a je škoda, že je Tesla na rozdíl od svých osobních modelů nezveřejňuje.

Nepůjde navíc o žádného šneka, zrychlení z nuly na sto za necelé tři vteřiny v případě třímotorového modelu a dojezd 800 kilometrů.

Tesla doufá, že do konce roku 2021 uvede na trh dva modely vyšší třídy, ale zatím mlčí o výrobních a prodejních cílech. Pokud se budeme při odhadech řídit počtem předobjednávek prvních modelů, bude Tesla muset vyrábět stovky tisíc vozidel, která mohou přinést skutečný přelom v oblasti přepravy zásilek.

Z nuly na sto za tři vteřiny

Cybertruck má design, na který se autoři sci-fi před pár lety ani nepovažovali pomyslet, plášť z nerezové pevné oceli, což má přinést zvýšenou bezpečnost pro cestující.

Nepůjde navíc o žádného šneka, zrychlení z nuly na sto za necelé tři vteřiny v případě třímotorového modelu a dojezd 800 kilometrů, to jsou základní parametry Cybetrucku, který má v základní výbavě autopilota.

Související…

Elon Musk: Chci na Mars, a jestli tam zemřu, ať to není při přistání
Zdeněk Strnad

foto: Cybertruck, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...