fbpx

Do Prahy se sjely hvězdy internetu z celého světa. Řada z nich na prvním ročníku soutěže ukázala, že stát se influencerem může být vlastně docela užitečná věc

Zveřejněno: 3. 6. 2019

Zapomeňte na TýTý, Anděly i Slavíky. Mladá generace dnes oceňuje hlavně influencery, kteří do kategorií stávajících soutěží jen tak nezapadnou. A právě proto byly v pražském Foru Karlín ve středu večer udělovány ceny pro světové osobnosti sociálních sítí v rámci finále soutěže Global Social Awards.

Naši mladí už totiž neobdivují hvězdy z Ulice, ale z YouTube. Nezajímá je ani tolik, kdo vyhrál SuperStar, jako to, kdo je nejlepší na TikToku.

Leckdo si asi může pomyslet, proč je potřeba „lidem z internetu“ rozdávat ceny, ne všechny hvězdy sociálního světa ale poskytují jen neužitečnou zábavu.

Ocenění exoti na sítích

Některé se zasazují o skutečnou osvětu témat, která se v dosavadním mediálním světě nikdy neřešila. Jednou z takových oceněných byla třeba brazilská modelka Paola Antonini, která tragicky přišla o nohu během autonehody.

gsa 2019 02447

Brazilská modelka děkuje svým fanouškům na vyhlášení cen


Tento fakt samotný by jí asi mnoho slávy nepřinesl, kdyby se rozhodla zavřít v pokoji a zbytek života smutnit nad zmrzačeným tělem. Udělala ale pravý opak. Místo skrývání na svém instagramovém účtu svůj život s umělou končetinou vesele sdílí a ukazuje tak, že se dá kvalitně žít i s hendikepem. Podle poroty pomáhá stejně postiženým, kteří bojují se sebepřijetím a začleněním do společnosti. To, že za své snahy kromě 2,6 milionu sledujících získala i ocenění, ve finále Social Awards nikoho nepřekvapilo.

Ti dva také nejsou zrovna těmi youtubery, na které jsme zvyklí. Netočí tutoriály a jejich průměrný věk není 15 let.

V kategorii Fun & Entertainment, jež je určená influencerům, kteří dovedou rozveselit, pobavit nebo šířit dobrou náladu a radost, zvítězila americká komediální dvojice Ross Smith se svou dvaadevadesátiletou babičkou. Ti dva také nejsou zrovna těmi youtubery, na které jsme zvyklí. Netočí tutoriály a jejich průměrný věk není 15 let.

Příznačný pro dnešní dobu je fakt, že se jednotlivé generace sobě navzájem oddalují, děti již nesdílí s prarodiči domovy a tráví spolu stále méně času. Ross se svou babičkou tak světu ukazují, že zábavu si mohou užívat všechny generace dohromady. Začali s tím před pěti lety a dnes vládnou internetovému impériu s více než 19 miliony fanoušků napříč různými sociálními sítěmi.

Zachránci planety

Global Social Awards také ocenily zvláštním oceněním Social Special Awards youtubera Nash Griera za jeho snahu o záchranu planety. Mezi nominovanými finalisty byla také šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová, která upozorňuje na nutnost řešení klimatických změn a iniciovala celosvětové studentské protesty, dále česká bloggerka Anna Šulcová nebo první modelka s Downovým syndromem Madeline Stuartová z Austrálie.

tereza gsa

Redaktorka s modelkou s Downovým syndromem Madeline Stuartovou.


Galavečerem prováděla modelka Karolína Kurková, moderátor Martin Rausch a hvězdy internetu, dvojčata Lisa a Lena. Na akci vystoupila například finská zpěvačka Alma nebo německo-španělský zpěvák Nico Santos.

Z českých umělců účinkovala skupina Lake Malawi. Global Social Awards jsou vyvrcholením Social Awards, které ukazují celosvětové trendy, hledají rostoucí hvězdy a oceňují populární influencery ze světa sociálních médií. Poukazují také na zajímavé příběhy ze sociálních sítí, které dokázaly zaujmout fanoušky v různých zemích světa.

Související…

Poškodit duševní zdraví může i toxická pozitivita. A nejen ta na sociálních sítích
Jan Handl

foto: Global Social Awards, zdroj: Global Social Awards

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...