fbpx


Náctiletá Švédka Greta Thunbergová vyvádí svou upřímností z míry i největší znečišťovatele ovzduší

Zveřejněno: 4. 2. 2019

Je jí šestnáct, má Aspergerův syndrom a v současnosti je jednou z nejvýraznějších postav v boji proti globálnímu oteplování. Nezlomná Greta Thunbergová s upřímným výrazem v očích na sebe poprvé upozornila už v srpnu 2018, když místo školy tři týdny stávkovala před švédským Parlamentem ve snaze donutit politiky konečně jednat.

Od té doby tahle mladá Švédka nezahálí, účastní se všech důležitých mezinárodních setkání, kde s přesvědčením sobě vlastním apeluje na nejvýznamnější lídry současnosti. Velmi aktivní je také na svém Twitteru a inspirovala už desetitisíce mladých z celého světa, kteří se k ní v boji za lepší budoucnost připojili.

greta 0399352865

Greta Thunbergová: Jaký má smysl učit se fakta, když fakta vědců nikdo nebere v potaz? Člověk by šel nejen za školu, ale možná i za Zemi


„Někteří lidé říkají, že bychom místo stávkování měli být radši ve škole. Ale proč studovat pro budoucnost, která možná nikdy nenastane, a nikdo nedělá nic pro to, aby ji zachránil? Jaký má smysl učit se fakta ve vzdělávacím systému, když ta nejdůležitější fakta daná těmi nejlepšími vědci neznamenají pro naše politiky a společnost vůbec nic?“ ptá se mladičká aktivistka v jednom ze svých videí.

Všichni říkají, že my mladí bychom měli být aktivnější a že jsme líní. Ale když už něco uděláme, kritizují nás.

Zároveň podle deníku Guardian věří, že rodiče by měli své děti ve stávkování podporovat. „Všichni říkají, že my mladí bychom měli být aktivnější a že jsme líní. Ale když už něco uděláme, kritizují nás.“

Mladí v ulicích

V lednu 2019 stávkovalo po vzoru Grety asi 30 000 studentů ve více než 50 německých městech, přičemž nesli bannery s nápisy: „Proč se učit bez budoucnosti?“ a „Dědo, co je sněhulák?“ Jeden sedmnáctiletý student z Kielu Moritz řekl Deutsche Welle: „Chceme pomoci utvářet a zajistit budoucnost, aby pro nás svět existoval i za 60 let.“

Také v Belgii vyšlo do ulic asi 12 500 studentů, kteří plánují stávkovat každý týden až do evropských voleb v květnu. Někteří učitelé to schvalují. „Vzdělávání má proměnit mladé v dospělé občany. A svými činy ukazují, že jimi jsou,“ říká učitel Patrick Lancksweerdt v Bruselu.

greta mnichov 0402772786 1

Náctiletí při protestech v Mnichově v prosinci 2018. Možná jim už dochází, kde se láme chleba. Nebo klima


Ke kampani s názvem School Strike 4 Climate se přidali i studenti z mnoha dalších zemí včetně Austrálie, Kanady, Japonska či USA. A sama Thunbergová přiznala, že raketově rychlé šíření jejího hnutí je „neuvěřitelné“.

Proti všem

V říjnu 2017 světoví vědci varovali, že bez rychlého snížení emisí se globální teploty zvednou o více než 1,5 °C, což bude mít pro lidstvo katastrofické následky. O dva měsíce nato se konala Konference OSN pro změnu klimatu v polských Katowicích, která měla ustanovit konkrétní kroky k dosažení cílů Pařížské konference z roku 2015. Zde mladá Švédka ve svém projevu obvinila politiky z toho, že se chovají jako nezodpovědné děti s tím, že mladým berou budoucnost přímo před očima. „Pokud se nezaměříte na to, co je nezbytné udělat, a dáte přednost tomu, co je politicky korektní, není zde naděje. Nemůžeme takovou krizi vyřešit, pokud na ni jako na krizi nebudeme nahlížet,“ řekla Greta.

Můj mozek funguje trochu jinak, takže vidím věci černobíle.

Naposledy se v lednu 2019 zúčastnila Světového ekonomického fóra v Davosu. Vlakem cestovala 32 hodin, protože vlak je (podle ní) ekologičtější než letadlo. Následně strávila středeční noc kempováním na horských svazích, kde teploty klesly pod -18 °C. V horském středisku apelovala na světové lídry a politiky, aby se zavázali k „opravdovému a odvážnému boji s klimatickou změnou“ a zaměřili se na „životní podmínky pro lidstvo“ spíše než na ekonomické cíle a zisk.

greta davos 0410230631

Greta na nedávném zasedání největších ekonomických tygrů v Davosu. V panelu hovoří s Johnem J. Haleym z Willis Towers Watson, což je taková ta firma, která pomáhá s risk managementem nebo pojištěním


„Žádám vás, abyste stáli na správné straně. Žádám vás k závazku udělat vše, co je ve vašich silách, abyste své firmy a vlády přizpůsobili k cíli nenavýšit teplotu země o víc než 1,5 stupně do konce desetiletí,“ řekla s dojemným zápalem ve videu adresovaném všem účastníkům fóra.

Černobílý svět

Greta kvůli svým aktivitám zmešká hodně školy a musela se vzdát i všech svých koníčků. „Mám ráda všechny předměty a moc ráda se učím, což si o mně lidé asi nemyslí. Dřív jsem hrála divadlo, zpívala, tančila, hrála na hudební nástroj, jezdila na koni... Ale aktivismus je důležitější, musíme vidět větší perspektivu,“ prohlásila pro deník Guardian.

Související…

Želivka Prahu udrží, i kdyby rok nekáplo, říká Richard Brabec
Jaromír Hasoň

Mladé aktivistce byl diagnostikován Aspergerův syndrom, díky kterému podle svých slov lépe chápe problém klimatické změny. „Můj mozek funguje trochu jinak, takže vidím věci černobíle. Buď začne řetězová reakce událostí, které už nebudeme moct kontrolovat, nebo ne. Buď zastavíme emise, nebo ne. Když jde o přežití, nejsou žádné šedé zóny,“ říká nekompromisně, a boří tak mýty o tom, že "obyčejný" člověk sám nemůže nic změnit.

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...