fbpx

O bezpečnosti na internetu mluvil na konferenci Dítě v síti 2018 i generální ředitel Microsoftu Rudolf Urbánek

Zveřejněno: 14. 1. 2019

Pracuje v oblasti, která z internetu a nových technologií profituje. Na druhou stranu si prý uvědomuje zodpovědnost, která je s jeho prací spojena, a přiznává, že téma bezpečnosti na internetu bude s postupujícím časem stále složitější. Na konferenci Dítě v síti, kterou magazín Flowee pořádal v prosinci roku 2018, představil Rudolf Urbánek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko, bezpečnost na internetu z globálního pohledu a zmínil i konkrétní projekty, kterými společnost Microsoft k bezpečnosti přispívá.

Podle výzkumu, který Microsoft provedl v roce 2016, si už překvapivě velká část mladých lidí rizika na internetu uvědomuje.

Milovník lyžování a knih přirovnal orientaci na internetu k důležitému „řidičáku budoucnosti“. „Digitální dovednosti budeme potřebovat stále víc, ale musíme vzít v potaz i bezpečný provoz.“ Následně dodal, že podle výzkumu, který Microsoft provedl v roce 2016, si už překvapivě velká část mladých lidí rizika na internetu uvědomuje.

Jak na kyber kriminalitu

Celá problematika je podle Urbánka poměrně široká a měli bychom do ní zahrnout nejen bezpečnost osob, které se v online světě pohybují, ale také bezpečnost online služeb a produktů samotných. „Microsoft každoročně investuje asi jednu miliardu dolarů jen do výzkumu a vývoje v oblasti bezpečnosti,“ podotkl šéf Microsoftu, který sám má dvě děti, takže je pro něj bezpečnost na internetu aktuální i z "rodinného hlediska".

zel 3324 urbanek

Ve 30 zemích světa máme jednotku digitálních detektivů, což jsou právníci, analytici a různí vědci, kteří se zabývají kyber kriminalitou, říká Rudolf Urbánek


„Neinvestujeme jen do samotné technologie produktů, ale i do jejího zabezpečení a odhalování trestné činnosti, která se na internetu děje. Ve 30 zemích světa máme jednotku digitálních detektivů, což jsou právníci, analytici a různí vědci, kteří se zabývají kyber kriminalitou v online světě a jejím negativním dopadem na společnost. Informace, které získají, poté předávají výkonným orgánům.“

Na základě databází hledaných dětí dokážeme analyzovat obrázky, které se šíří internetem. V případě shody získané informace poskytujeme orgánům činným v trestném řízení.

Urbánek zdůraznil, že se Microsoft přímo zapojuje i do bezpečnosti dětí v online světě. Jako jeden z příkladů uvedl technologickou inovaci Photo DNA, kterou jeho společnost vyvíjí spolu s akademickou obcí.

„Pomocí této technologie dokážeme na základě databází hledaných dětí analyzovat obrázky, které se šíří internetem, v případě shody pak získané informace poskytujeme orgánům činným v trestném řízení, aby je dále vyšetřovaly.“

Zodpovědnost firem i rodin

Urbánek zmínil i pětileté partnerství Microsoftu s projektem Kraje pro bezpečný internet, jehož cílem je vzdělávat mladé v této nové problematice.

Rudolf Urbánek (39)

Generální ředitel a. s. Microsoft Česko a Slovensko. Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě, 16 let působil v telekomunikačních společnostech T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, kde v posledních letech zodpovídal jako výkonný ředitel segmentu podnikových zákazníků pro český a slovenský trh za veškerou obchodní strategii v obou zemích, dále zastával různé pozice v obchodu a marketingu na Slovensku i v České republice. S manželkou a dvěma dětmi žije v Bratislavě, jeho vášní je sport, zejména lyžování, také rád čte a cestuje.

Také upozornil na funkci rodičovské kontroly, kterou lze zapnout ve Windows i v některých herních konzolích, a rodič tak může sledovat, kde se jeho potomek na internetu pohybuje, jaká slova vyhledává a které stránky navštěvuje.

Související…

Jak zabránit tragédii? Sklony k sebevraždě odhalíte i z příspěvků na Facebooku
Tereza Hermochová

Na konci vystoupení zdůraznil, že důležitý není jen přístup ze strany firem, ale samozřejmě i jednotlivých rodin: „Vnímáme, že je důležité celospolečensky hovořit o rizikách, bezpečnosti a chování na internetu a poskytovat nástroje, které bezpečnost umožňují. Vše je ale závislé také na dialogu rodiče s dítětem a na tom, co mu povolí a co už ne.“

foto: Tomáš Železný, zdroj: Dítě v síti

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...