fbpx

Vědkyně vysvětluje, proč vůbec není dobré, že se firmy snaží vyrábět robotky, aby vypadaly jako živé. Podle ní jde tak jako tak jen o sex se strojem

Zveřejněno: 26. 12. 2018

Základní tvar vibrátoru se za posledních 4 500 let příliš nezměnil. Jinak je ale všechno jinak. Kámen nahradil silikon, přidaly se vibrace, baterie a nově dálkové ovládání přes mobilní aplikace. A jako úplnou novinku tady máme sexuální roboty. Tedy, vlastně robotky. Ty "nejvyspělejší" už jsou ženám natolik podobné, že se zde naskýtá otázka žárlivosti. Tedy žen na robotky.

Související…

Nečekejte na pravidla sextingu. Zájemcům o fotku pošlete nahou krysu
Eliška Harris

V Česku se zatím držíme zpátky i přesto, že v listopadu v Praze otevřeli první nevěstinec s umělými pannami. O nějaké robotizaci tu však zatím nemůže být ani řeč. Jenže doba je rychlá a je jen otázkou času, kdy si muži v sexshopech budou vybírat milenku sobě na míru. Zvolí si svou oblíbenou barvu očí, hlasu, dokonce i to, jak moc bude náruživá, drzá nebo vtipná, jakou bude mít velikost prsou a výši IQ. A při dodržení určitého způsobu stimulace bude prý schopna dosáhnout i robotického orgasmu.

robot sex holka

Výběr je možný i podle oční duhovky a dalších důležitých "komponentů"


Co se stane pak, až první sexboti, zatím teda spíš sexbotky, skutečně zaplní naše ložnice a nadobro se v nich zabydlí? Na otázky, které se týkají budoucnosti sexuálních robotů, odpovídala v rozhovoru pro magazín The Guardian Kate Devlinová, sex-tech expertka z Kings College v Londýně a autorka knihy Turned on: Science, sex and robots. 

Hluboký vztah?

Podle ní se vývoj sexbotů na dlouhou dobu zasekl ve stádiu "mechanizovaných nafukovacích panen". Domnívá se, že je možné s robotem navázat hluboký vztah a zažívat intimní zážitky, aniž by robot vypadal jako člověk. Dodává, že ve výrobě lidsky vypadajících robotů stejně zatím nejsme moc dobří a že bychom se měli spíš zaměřit na "niterní systém než vnější atributy".

Prodej realistických sexbotek je prý pro ženy ponižující, podporuje nezdravé vnímání ženské "krásy" a do budoucna povede k osamocenosti a izolaci.

To si ovšem nemyslí firma Realbotix, která se výrobou robotických panen zabývá. Na dnešní poměry vysoce realistická robotka Harmony má měkká prsa, příjemný hlas a i s vlastními úpravami (volba barvy očí, vlasů…) bude stát okolo deseti až patnácti tisíc dolarů. Na stránce si ji můžete už teď předobjednat.

Ponižující uměliny

Firma se samozřejmě setkává i s kritickými ohlasy, které bychom už mohli považovat za určitý druh "žárlivosti". Podle některých je totiž prodej realistických sexbotek pro ženy ponižující, podporuje nezdravé vnímání ženské "krásy" a do budoucna povede k osamělosti a izolaci. Ve vzduchu se vznáší i kritická otázka, jestli je v pořádku "někoho" vlastnit jen pro své vlastní potěšení. CEO společnosti Realbotix Matt McMullen to komentuje slovy, že nejde a nikdy nepůjde o "někoho". Ona prý bude vždycky jenom stroj.

robotka2

Doktorka Kate Devlinová souhlasí, že aktuální podoba sexbotek opravdu podporuje problematické vnímání ženského těla ve společnosti, podobně jako jsme na to zvyklí z jiných médií. „Co se týká i dalších věcí, souhlasím s tím, že současná podoba sexbotek je problematická a i z toho důvodu jsem pro to, abychom se vzdali snahy vyrábět roboty vypadající jako lidi.“

Nevěra? Nikoli

Na otázku Guardianu, jestli je sex s robotem považován za nevěru, Devlinová odpovídá, že technicky vzato ne. Rozhodně nemůžete udat jako důvod rozvodu "cizoložství", protože sexbot prostě není člověk. Jestli to pak budete vnímat jako nevěru, pak už je to jen mezi vámi a vaším partnerem. Je to případ od případu. Existují lidé, kteří nesouhlasí ani s používáním sexuálních pomůcek, jiní to naopak ve vztahu považují za velmi pozitivní věc.

Toho, že by sexuální společnice nahradily v nevěstincích silikonové roboženy, se zatím prý bát nemusíme.

V České republice však toto zatím podle Veroniky Kubíčkové, expertky na sexuální pomůcky z e-shopu Růžový slon, nemusíme řešit. Nedávno se vrátila z erotického veletrhu EroFame v Hannoveru a to nejzajímavější, co tam na tomto poli bylo k vidění, byly realistické mořské panny s vagínou. V Česku máme podle ní mezery právě v kategorii realistických panen nebo například v kategorii teledildonika, což je virtuální realita, díky níž se dá provozovat realistický sex na dálku. Toho, že by sexuální společnice nahradily v nevěstincích silikonové roboženy, se však zatím prý bát nemusíme. První pražský pokus tak zůstane asi jen bizarní libůstkou, která se sexem nebude mít moc společného.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...