fbpx

Fitness náramky pomáhají policii řešit vraždy Dalších 3 fotografií v galerii
Fitness náramky produkují spoustu dat se širokým spektrem využití. Někdy bychom to ani nečekali.

Informace z náramku Fitbit pomohly policii vyřešit závažný kriminální případ, protože upřesnily přesný čas úmrtí oběti.

Zveřejněno: 14. 10. 2018

V záři byla v San José zavražděna osmašedesátiletá Karen Navarraová. Při zkoumání okolností její smrti vyšla najevo zajímavá skutečnost: chvíli předtím, než záznam srdeční frekvence z jejího fitness náramku vystřelil prudce nahoru a pak poklesl na nulu, zaznamenaly bezpečnostní kamery na příjezdové cestě auto jejího nevlastního otce. Devadesátiletý Anthony Aiello následně skončil v policejní cele jako podezřelý z vraždy.

Důkazy z nul a jedniček

Fitness náramky a další zařízení, která dokážou sledovat polohu, jsou při vymáhání práva čím dál tím častěji využívány jako důkazy. Policie a vyšetřovatelé také velmi často zkoumají záznamy ze zařízení, sledujících zdravotní stav dotyčné osoby. Ve výše zmíněném případu vraždy ze San José policie navíc mohla využít také další důkaz, tentokrát z bezpečnostní kamery z vedlejšího domu.

fitness naramek 328677581

GPS tracking je jedna z nejužitečnějších vlastností náramků - pokud jej dobře zabezpečíme.


 

Elektronická stopa, například GPS záznam pohybu při joggingu, může výrazně pomoci při vyšetřování.

Kelly Herronová se šla loni proběhnout, a když se po několika kilometrech zastavila na veřejné toaletě, napadl ji chlap, co se schovával uvnitř. Červenou stopu běhu ze svého fitness náramku zveřejnila na Instagramu, elektronická stopa se pak stala důležitou pomůckou při vyšetřování. Kelly měla štěstí – cvičí také bojové sporty a násilníka se jí podařilo zamknout uvnitř do doby, než přijela policie. 

Velký bratr podává pomocnou ruku

Někdy ovšem GPS stopa naopak usvědčí lháře. Jeanne Risleyová z Pensylvánie oznámila na policii znásilnění, ovšem záznam z jejího náramku ji usvědčil, že celou noc spala klidně doma. Policie v Ellingtonu v Connecticutu zase řešila případ vraždy, kdy Richard Dabate tvrdil, že jeho ženu Connie zabil neznámý útočník mimo dům – ovšem GPS záznamy prokázaly, že se žena z domu ani nehnula. Když policie navíc zkontrolovala záznamy domácího alarmu, facebookové posty a údaje o otevírání elektronických domácích dveří, bylo jim jasné, že Richard Dabate lže. Sebrali ho, a teď čeká ve vazbě na soud.

insta vrazda

Kelly Hernonová poskytla policii záznamy svého běhu z Fitbit náramku. Násilník skončil v cele.


Můžeme donekonečna debatovat o „velkém bratru“ a o nedostatku soukromí. Konkrétně v tomto případě ale sledovací technologie poskytly policii dva záznamy, jež doplnily časovou souslednost událostí. Policie si mohla udělat přesný obrázek o tom, co se v místě činu dělo. Jako součást důkazního materiálu se běžně objevují i informace v mobilním telefonu. Vymahatelé práva by měli mít povolení k přístupu k datům, ovšem v Americe se data z telefonu získávají pomocí hackerů. 

Na rychlosti záleží

Spárovat reálné dění se záznamem z elektronických zařízení není pro policii obvykle problémem. Jde o elektronické stopy, které je možné získat daleko rychleji než například výsledky analýzy DNA. Při vymáhání práva budou údaje z chytrých náramků a hodinek využívány čím dál tím častěji. Jednak kvůli tomu, že jsou podobná zařízení čím dál tím populárnější a rozšířenější, a také proto, že firmy prodávající tato zařízení s policií aktivně spolupracují. 

foto: Shutterstock, zdroj: GZ

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...