fbpx

Mullet hunting: Tisíce lidí "loví" spoluobčany s účesem "na Jágra" Dalších 10 fotografií v galerii
Jaromír Jágr tento styl v České republice velmi zpopularizoval.

Sociální sítě jsou někdy hodně kruté - a pokud se váš účes "vpředu byznys, vzadu párty" stane předmětem internetového memu, už teď je nám vás líto.

Zveřejněno: 12. 8. 2018

Mullet, čti [malit], je forma mužského účesu oblíbeného zejména v 80. a 90. letech 20. století. Při tomto účesu jsou vlasy po stranách hlavy a na temeni ostříhány nakrátko a vzadu zůstávají dlouhé, většinou na ramena či na záda. V České republice se účes stal populárním díky hokejistovi Jaromíru Jágrovi, proto se také účesu někdy říká „na Jágra“. Další názvy jsou například „deka“, „záclona“, „vpředu byznys, vzadu párty“, na Moravě se též používá termín „na řidiče autobusu“.  Tak zní oficiální popis z Wkipedie a nyní k problematice Mullet huntingu. 

Související…

Mýt si vlasy šamponem? To je staré! Soda a ocet prý stačí!
Táňa Pikartová

„Dnešní úlovek z olomoucké zoo, samec si pohrál s místními kozami, dlouho si na cizí kozy zřejmě nesáhl. Po té se nakrmil ledovou tříští a spokojeně odešel. Lovu zdar!“ I takhle vypadají příspěvky jedné z největších facebookových mullethunterských skupin na světě. A ne, řeč není o lovení zvěře, ale bizarních účesů. Neboli skupiny, jejíž členové se baví focením kolemjdoucích s účesem na tzv. mulleta. Se svými „úlovky“ se pak s ostatními „lovci“ dělí mezi sebou. Své kořisti nazývají samečky, případně dalšími přívlastky jako Mulletus krátkosrstý nebo Mullet běhavý. Úvodní popisek nabádá k tomu, aby uživatelé brali skupinu s nadhledem a humorem. 

mulet x

Lov proběhl v ranních hodinách, dle mého se jedna o Mulletus Ranniptačkus, je to můj druhý úlovek, dal mi pořádně zabrat. Paní byla velice obezřetná, avšak takovou party jsem si nemohla nechat ujít


Češi mají prvenství

Na Facebooku sice existuje několik zahraničních variací skupiny, ta česká s názvem Mullet Hunting PRO se ale co do počtu členů blíží 30 tisícům nadšených lovců. Je to oblíbeností tohoto stylového účesu, nebo spíš zvrhlostí českého humoru? Tak jako tak se tahle „zábava“ poslední dobou dostává do extrémních otáček. Ne náhodou hon na mullety připomíná paparazzi a jejich útoky na celebrity. A dokonce se vyhlašuje i ocenění Lovec měsíce, kde správce skupiny vybere fotografie s nejvyšším počtem lajků. 

„Je až neuvěřitelné, jaké nám běhají po světě trofeje... Žil jsem po léta v omylu, že tento druh již vymřel... Už se nemůžu dočkat mého prvního zásahu, doufám, že padne přímo na komoru! Ale zatím se mi trofejní kusy vyhýbají. Musím věnovat větší pozornost samečkům. V těchto parných dnech mě totiž nejvíce rozptylují samičky bez podprsenky (což je možná nápad na další loveckou stránku). Případným dotčeným dámám lovkyním se za toto přiznání ze srdce omlouvám.“

mulet2 x

Zdravim lovce :) tak pridavam dalsi ulovek z moto srazu. Mulletus tangus motosrazus ???


Hon na mullety se odehrává i v zahraničí, Češi ale spolehlivě udávají trendy – česká skupina má 30 000 nadšených lovců

„Chvílemi byl lov poměrně nebezpečný, jelikož mládě i samička doprovázející jedince vykazovali známky mírného podezření, že je samec v ohrožení. Nakonec vše ovšem dopadlo v pořádku, a my si tak můžeme vychutnat ojedinělé zásahy z dobového prostředí. Jako perlu si dovoluji označit zásah zezadu s výstavou vycpaných a oblečených koček v pozadí.“

Co původně mohla být nevinná zábava, kdy se uživatel pochlubil náhodně „sestřeleným“ mulletem, se evidentně rozvinulo v regulérní stalking.

mulet4

Hunter of the Month


 V Austrálii se s huntery nemažou

Čeští „hunteři“ se vymykají kontrole i kvůli tomu, že jejich oběti nejsou zvyklé se veřejnému pranýřování úspěšně bránit. Focení náhodných lidí ale nemusí být taková zábava, jak to na první pohled vypadá. Svět se o tom alespoň snažil přesvědčit Australan Ali Mosslmani, kterého zachytil lovec-fotograf na soukromé oslavě. Snímek se okamžitě stal terčem posměchu, podkladem pro množství memů a velkou internetovou senzací.

ausie2

Ali Mosslami


A to až takovou, že si z Aliho sestřihu utahovala i světová média. Za to, že jeho účes označily jako směšný a ošklivý, pak naštvaný Mosslmani zažaloval hned několik mediálních domů. Vleklou tahanici nakonec prohrál, když se mu v síni vysmála i soudkyně. Podle expertů však Australan udělal školáckou chybu. Místo o hanlivém pojmenování své kštice se měl prý přít o ochranu osobnostních práv. V takovém případě by měl šanci na úspěšný verdikt mnohem větší. Takže, lovci, bacha!

foto: Mullet Hunting PRO, zdroj: The Guardian

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...