S blížícím se létem začnou být v kurzu lehká jídla, která dobře nasytí žaludek a uspokojí i naše chuťové potřeby, zároveň ale nebudou těžká do žaludku a nabídnou prostor pro kreativitu. Přesně to splňuje těstovinový salát s čočkovou majonézou.

Čočka se dá vařit na sto způsobů a kombinovat ji s jinými potravinami také není na škodu. Vznikne tak zajímavá gastronomická symfonie. Připravit se z ní dá nejen chutná pomazánka, ale i skvělá majonéza. Ve spojení s těstovinami pak vytvoří zajímavý chuťový zážitek.

Na přípravu těstovinového salátu se hodí hlavně středně velké druhy těstovin – třeba farfalle nebo penne.

Na lahodné jídlo pro dvě osoby budeme potřebovat:

250 g těstovin
okurka
rajčata
černé olivy
bazalka
sekaná petrželka

na zálivku:

hrst červené čočky
olivový olej
cibule
dijonská hořčice
sůl
pepř
lahůdkové droždí

Postup:

Těstoviny a čočku uvaříme a necháme vychladnout. Na oleji osmažíme cibulku, kterou vmícháme do studené čočky a v mixéru vytvoříme hladkou hmotu. Postupně přidáváme olivový olej a vyšleháme do nadýchané, středně husté kaše. Spotřeba oleje je různá podle toho, jak vodová je čočka. Přidáme hořčici podle chuti, dosolíme, dopepříme a zasypeme trochou lahůdkového droždí. Vzniklá „majonéza“ by měla mít hustotu klasické majonézy.

Okurku, rajčata a olivy pokrájíme, smícháme s těstovinami a na závěr přidáme čočkovou majonézu. Necháme dobře vychladnout. Před podáváním posypeme sekanou petrželkou a bazalkou.

 

Čtěte také: 

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!

Jaro přeje fit svačinám. Dejte si bulgurový salát

Zdravý jarní oběd? Teplá zelenina s kukuřicí a praženými kešu oříšky

 

foto: Shutterstock