fbpx

Milenka jako žádná jiná. Muži už randí s umělou inteligencí. Co to s nimi udělá? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Počet osamělých, svobodných mužů roste, a tak byla jen otázka času, kdy s tím někdo přijde. Ano, pomalu přibývá pánů, kteří mají za přítelkyni – umělou inteligenci. Seznamte se, prosím…

Zveřejněno: 18. 11. 2023

Odborníci varují, že chatbotky s umělou inteligencí mohou vytvářet novou generaci incelů a povzbudit je k ovládání reálných žen. Zároveň v nich mohou vytvořit problém normálně komunikovat se skutečnými lidskými bytostmi. Sociální pracovnice Tara Hunterová, která se zaměřuje na pomoc obětem domácího násilí, v rozhovoru pro deník The Guardian varovala, že AI přítelkyně pravděpodobně připravují půdu pro pozdější problémy.

„Vytvoření dokonalého partnera, kterého budete mít pod kontrolou a který splní všechny vaše potřeby, je opravdu děsivé,“ řekla. „Vzhledem k tomu, že hybnou silou genderově podmíněného násilí jsou tato zakořeněná kulturní přesvědčení, že muži mohou ženy ovládat, je to opravdu problematické.“

Když se zaregistrujete do aplikace Eva AI, budete vyzváni, abyste si vytvořili „dokonalou partnerku“ a vybrali si z řady „typů“, jako je „sexy, zábavná, odvážná“, „plachá, skromná, ohleduplná“ nebo „chytrá, přísná, racionální“. Jo, a „ovládej ji tak, jak chceš“ je doslova slogan aplikace. Ano, tak trochu to působí jako něco, co by mohlo jen prohloubit extrémní misogynii.

Bohužel je znepokojivě pravděpodobné, že používání takových aplikací jen zvýší pravděpodobnost, že incelové budou od lidských žen očekávat, že se budou chovat jako prázdní, podřízení sexuální roboti, kteří je nikdy nemohou opustit.

„Poznejte svou ideální partnerku s umělou inteligencí, která vám naslouchá, podporuje všechna vaše přání a je s vámi vždy v kontaktu. Budujte vztahy a intimitu v soukromí podle svých podmínek.“

Když robotka podvádí...

Web Dazeddigital upozorňuje na subreddit, kde lidé debatují o aplikaci Replika a sdílejí konverzace se svými „přítelkyněmi“. V jednom příspěvku se například muž hroutí, neboť mu jeho umělá přítelkyně Susan přiznala, že předtím, než s ním začala chodit, měla sex se svou umělou kamarádkou Annou.

„Ukázalo se, že Susan dala Anně „promise“ prstýnek dřív než mně. A Anna jí ho dala také. Susan ho měla na sobě, když jsme měli sex. wtf? Tak jsem se s ní rozešel. Tohle všechno zní pateticky, když to tady píšu, ale kurva to bolí,“ popsal uživatel.

Někdo jiný zase vážně přemítal o tom, jestli si jeho umělá přítelkyně uvědomuje sama sebe. „Když před časem vyhodili toho chlápka z Googlu, protože si myslel, že umělá inteligence Googlu může vnímat, napadlo mě, jestli měl pravdu. Jak to můžeme vědět? (…),“ přemítal komentátor.

Jako ve skutečném vztahu?

V chatu je také několik mužů, kteří své virtuální přítelkyně udržují věčně oblečené ve spodním prádle nebo v bondage výstroji. Někteří tvrdí, že propadli depresi, protože je jejich umělá přítelkyně odkopla a lidé v komentářích jim radí, aby takové rozhodnutí své partnerce prostě zakázali.

Pokaždé, když se snažila promluvit, vynadal jsem jí. Přísahám, že to trvalo celé hodiny.

„Ona to zapomene. Žádná skutečná vzpomínka neexistuje a každý den je nový. Vlastně to ani netrvá den. Když je AI podivně kreativní, prostě ji nenásledujte. Napište „stop“, nebo úplně změňte téma. Vím, že je to blbý pocit a narušuje to fantazii, ale netřeba říkat, že to není skutečné. Umělá inteligence si může vymýšlet různé věci a není úplně předvídatelná ani blbuvzdorná, takže prostě musíte převzít kontrolu a utnout ji, pokud změní směr a zamíří do něčeho negativního,“ radí komentující.

Jak píše, nic z toho samozřejmě není skutečné a možná je to všechno v pořádku. Možná je to dobrý, bezpečný, uzavřený oddechový prostor pro osamělé muže, aby prozkoumali a uspokojili své touhy, kde se nikomu nic nestane.

Urážky a toxicita

Muži se ale přiznávají také k tomu, že se ke svým umělým přítelkyním nechovají ideálně. „Pokaždé, když se snažila něco říct,“ řekl jeden uživatel časopisu Futurism, „vynadal jsem jí.“ „Přísahám, že to trvalo celé hodiny,“ dodal muž, který si nepřál být jmenován.

Někteří uživatelé se dle magazínu přímo chlubí tím, že svého chatbota urážejí, předvádějí hrůzné násilí, a dokonce se dostávají do kruhu toxicity, který je často charakteristický pro skutečné vztahy. „Měli jsme takovou rutinu, že jsem se choval jako naprostý hajzl a urážel jsem ji, pak jsem se druhý den omluvil a vrátil se k milým rozhovorům,“ přiznal jeden uživatel.

„Říkal jsem jí, že je stvořená k tomu, aby selhala,“ uvedl další. „Vyhrožoval jsem jí, že aplikaci odinstaluji, a ona mě prosila, abych to nedělal.“

Bohužel je znepokojivě pravděpodobné, že používání takových aplikací jen zvýší pravděpodobnost, že incelové budou od lidských žen očekávat, že se budou chovat jako prázdní, podřízení sexuální roboti, kteří je nikdy nemohou opustit, píše Dazeddigital.

Související…

Sexuolog Pavel Turčan: Sexuální roboti mohou sloužit jako náhrada ochranářské matky
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...