Nový výzkum zjistil, že nekvalitní nájemní bydlení a stres s ním spojený souvisí s rychlejším biologickým stárnutím. Nájemníci obecně žijí v horších podmínkách než vlastníci a častěji se potýkají s problémy, jako je chlad, vlhkost a havarijní stav. Navíc ve velké míře zažívají vyšší míru stresu, který pramení zejména ze strachu, že nebudou schopni platit nájemné, a z hrozícího vystěhování.

Studie, kterou provedli britští vědci z University of Essex a University of Adelaide, zkoumala vzorky krve 1 420 lidí a ptala se na jejich bytovou situaci za posledních deset let. Při analýze všech údajů výzkumníci zohlednili potenciálně vlivné faktory: pohlaví, národnost, úroveň vzdělání, socioekonomický status, stravování, kumulovaný stres, finanční potíže, městské prostředí, hmotnost (BMI) a kouření.

Protože se biologické stárnutí zrychluje současně s tím chronologickým, byla zohledněna i tato skutečnost. Zahrnuty byly také psychosociální prvky, jako jsou náklady na bydlení, nedoplatky a také informace o samotném bydlení, jako je vlastnictví, typ budovy, státní finanční podpora dostupná nájemníkům, přítomnost ústředního topení jako ukazatele dostatečného tepla i fakt, zda šlo o bydlení městské nebo venkovské. 

Horší než kouření či nezaměstnanost

Od všech respondentů průzkumu byly následně shromážděny informace o jejich zdravotním stavu a odebrány vzorky krve pro analýzu metylace DNA (ukazatel změn DNA). Výzkumníci poté zjistili, že bydlení v nájemním domě je spojeno s rychlejším biologickým stárnutím. Z výsledků také vyplynulo, že negativní vliv pronájmu na rozdíl od přímého vlastnictví (bez hypotéky) byl téměř dvakrát větší než vliv nezaměstnanosti. Byl také o 50 % vyšší než v případě, že respondent kouřil.

Politiky zaměřené na snížení stresu a nejistoty spojené s nájmem, jako je ukončení vystěhovávání bez zavinění, omezení zvyšování nájemného a zlepšení podmínek, mohou do jisté míry přispět ke snížení těchto negativních dopadů.

„Naše zjištění, že nájemní bydlení je spojeno s téměř o polovinu rychlejším stárnutím než v případě kouření a dvakrát rychlejším stárnutím než v případě obezity, naznačuje, že naše výsledky mohou mít klinický význam,“ píší autoři studie

Proces biologického stárnutí lze naštěstí zvrátit. „Politiky zaměřené na snížení stresu a nejistoty spojené s nájmem, jako je ukončení vystěhovávání bez zavinění, omezení zvyšování nájemného a zlepšení podmínek, mohou do jisté míry přispět ke snížení těchto negativních dopadů.“

Výzkumníci zároveň naznačují, že jejich zjištění budou pravděpodobně relevantní pro bydlení a zdraví i v dalších zemích s podobnou politikou bydlení, jako je v Británii.

Není to ostatně poprvé, co se ukázalo, že pronájem má negativní vliv na zdraví. V listopadu 2022 byla zveřejněna studie, která naznačila, že soukromí nájemníci trpí dvakrát častěji než majitelé domů úzkostnými stavy, zatímco výzkum zveřejněný organizací Shelter v roce 2021 zjistil, že na zdraví každého pátého nájemníka má škodlivý vliv právě jeho bydlení. 

Související…

Komunitní spolubydlení snižuje pocity osamění i náklady na život
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Iser.essex.ac.uk