fbpx

Dvojčata nás vždy fascinovala. Proč od nich nemůžeme odvrátit zrak? 2 fotografie
Lisa a Louise Burns ve filmu Stanleyho Kubricka Osvícení. (zdroj: ČSFD)

Fascinace dvojčaty je příběh hluboce protkaný celou historií, psychologií a kulturou

Zveřejněno: 22. 9. 2023

Dvojčata měla vždycky jedinečný půvab a přitahovala naši představivost svou fascinující směsicí stejnosti a přitom odlišnosti. Dvojčata jsou však nejen předmětem fascinace, ale i strachu a zvědavosti. Co nás na nich tak přitahuje?

Proč nás děsí hlavně jednovaječná dvojčata

Představte si kultovní film Stanleyho Kubricka Osvícení z roku 1980. Páteřní motiv, sestry Gradyovy, nikdy neměly být identické. V románu Stephena Kinga z roku 1977 to byly obyčejné sestry, osmiletá a desetiletá. Když se však Kubrick pustil do filmové adaptace, něco se změnilo. Do filmu vstoupila jednovaječná dvojčata Lisa a Louise Burnsovy a rozhodnutí udělat je identické dodalo filmu další vrstvu strachu. 

Proč nám jednovaječná dvojčata připadají mnohem děsivější? Je to proto, jak naznačila dvojčata Burnsova v rozhovoru pro Daily Mail, že je na jejich symetrii něco děsivého? Abychom pochopili psychologii, která za fascinací dvojčaty stojí, musíme se hlouběji ponořit do toho, co dělá dvojčata, zejména jednovaječná dvojčata, tak podmanivými.

Pocit spojení, kdy spolu dvojčata mohou komunikovat psychicky nebo prostřednictvím svého jedinečného jazyka, vytváří neproniknutelné pouto, do kterého se cizí lidé jen těžko vcítí. Za tento „dar“ však mohou platit krutou daň.

Podle nejnovějších výzkumů se z devíti až dvanácti porodů z tisíce narodí dvojčata, z nichž asi čtyři páry dětí jsou jednovaječná dvojčata. Jednovaječná dvojčata jsou nomen omen: vznikají tak, že jedna spermie oplodní jedno vajíčko, které se následně rozdělí na dvě části a vzniknou dva jedinci s identickou DNA. Ale není to jen jejich společný genetický kód, co nás zajímá, ale také způsob, jakým naše mysl jedinečnou povahu dvojčat zpracovává.

Nejznámější dvojčata v historii

Pro většinu rodičů je radost z příchodu jednoho dítěte na svět nezměrná. Pro jiné je pak dvojnásobný zázrak, když se jim dvojčata narodí. V průběhu historie zanechala dvojčata ve světě nesmazatelnou stopu a uchvacovala naši představivost jedinečným vzájemným poutem. Zatímco některá z těchto slavných dvojčat nejspíš znáte, jiná vás možná překvapí. Podle článku na portálu toptenz.net jsme pro vás vybrali těchto pět dvojčecích párů:

1. Jákob a Ezau

Možná nejsou nejslavnější, ale Jákob a Ezau možná patřili mezi první dvojčata, která se kdy narodila. Jejich příběh je známý z náboženských textů, byli syny Izáka a Rebeky. Starší Ezau měl zdědit většinu rodinného majetku, učinil však osudové rozhodnutí a vyměnil své prvorozenství za obyčejnou misku polévky. Jákob, mladší a chytřejší z obou, pak oklamal svého slepého otce, aby mu dal požehnání určené Ezauovi. Navzdory jejich komplikovanému vztahu se Jákob nakonec setkal s Bohem a stal se známým jako Izrael, otec „12 izraelských kmenů“.

2. Romulus a Remus

Ve starořímské mytologii jsou Romulus a Remus legendární dvojčata, která se narodila vestálské panně Rhee Silvii a bohu války Marsovi. Jako nechtěná nemluvňata byli opuštěni, nedlouho poté je však objevila, kojila a vychovala vlčice, což je příběh hluboce zakořeněný v římských pověstech. Když vyrostli, založili město Řím, ačkoli jejich rivalita nakonec vedla k Remově smrti, což je možné vysvětlení názvu města.

3. Chang a Eng Bunkerovi

Chang a Eng Bunkerovi se narodili v Siamu, v dnešním Thajsku, v roce 1811. Jsou pravděpodobně nejznámějšími siamskými dvojčaty v historii. Byli spojeni kouskem chrupavky u hrudní kosti a poté, co je objevil skotský obchodník Robert Hunter, vystupovali v jeho „obludáriu“ po celém světě. Navzdory svému stavu se oba oženili, měli děti a stali se občany USA. V roce 1874 zemřel Chang na zápal plic. Eng odmítl možnost oddělení a zemřel o tři hodiny později. 

512px chang and eng conjoined twins seated. photograph c. 1860. wellcome v0029573

Chang a Eng Bunkerovi v roce 1860. (zdroj: Wikimedia Commons)


4. Robin a Maurice Gibbovi

Jednovaječná dvojčata Robin a Maurice Gibbovi sehrála klíčovou roli v hudebním průmyslu jako členové skupiny Bee Gees. Spolu se svým bratrem Barrym založili v Austrálii slavnou skupinu Bee Gees, kterou zřejmě není třeba blíže představovat. Maurice Gibb bohužel v roce 2003 zemřel.

5. Mary-Kate a Ashley Olsenovy

Mary-Kate a Ashley Olsenovy, narozené v roce 1986, jsou pravděpodobně nejslavnějšími dvojčaty své generace. Proslavily se v pouhých šesti měsících, když byly obsazeny do role Michelle Tannerové v televizním seriálu „Plný dům“. Když vyrostly, pustily se do filmu, televize a módy. Založily mimo jiné úspěšnou oděvní řadu, díky níž zůstaly v centru pozornosti ještě dlouho po začátku své herecké kariéry.

Ty a já, my jsme dva

V literatuře a filmu jsou dvojčata často zobrazována jako „hodná dvojčata“ nebo „zlá dvojčata“, což zdůrazňuje dualitu v rámci jednoho jedince. Zajímavé je, že jednovaječná dvojčata ve filmech často ztvárňuje stejný herec, což vytváří vizuální nepředvídatelnost, kterou v románech nelze napodobit. Vizuální zobrazení dvou identických jedinců v jednom těle posiluje myšlenku rozděleného já – dobra a zla.

Pocit spojení, kdy spolu dvojčata mohou komunikovat psychicky nebo prostřednictvím svého jedinečného jazyka, vytváří neproniknutelné pouto, do kterého se cizí lidé jen těžko vcítí. Za tento „dar“ však mohou platit vysokou cenu: musí se pohybovat na tenké hranici mezi sdílením hlubokého pouta a vytvářením své individuální identity. Přátelé a rodina tato klišé často udržují, což vede k otázkám typu: „Umíte si číst myšlenky?“ nebo „Máte tajný jazyk?“ Toto neustálé prolínání jejich identit může být náročné a někdy i frustrující. Je nezbytné si uvědomit, že dvojčata jsou jedinečnými osobnostmi, nikoliv jen polovinami jednoho celku.

Fascinace dvojčaty nakonec nespočívá jen v jejich genetické výbavě nebo shodném vzhledu. Jde o naši kolektivní zvědavost ohledně rovnováhy mezi stejností a odlišností, o strašidelný půvab nepoznaného. Dvojčata jsou v podstatě živou, dýchající studií lidské psychologie a vztahů a to je to, co nás na jejich světě stále uchvacuje.

Související…

Uši jsou stejně originální jako otisky prstů. Rozeznat se podle nich dají i jednovaječná dvojčata
Michal Švehla

foto: Wikimedia Commons, ČSFD, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...