Po staletí si lidé kladli otázku, zda menstruační cyklus souvisí s fázemi Měsíce. Ptáte se, jak vůbec takové úvahy vznikly? Odpověď se vlastně nabízí sama – průměrná délka ženského menstruačního cyklu, 29 dní, je totiž téměř totožná s délkou toho lunárního. Víme také, že Měsíc řídí příliv a odliv moře, takže není tak od věci si představit, že by mohl ovlivňovat i vnitřní „příliv a odliv“ menstruačního cyklu. Přestože mnoho vědeckých studií tuto hypotézu vyvrací, široká veřejnost je stále fascinována myšlenkou, že menstruace a Měsíc mohou být propojeny. Existuje zde tedy souvislost? Odpověď hledá ve svém článku pro server Healthline autorka Meg Waltersová.

Jedním z prvních, kdo naznačil souvislost mezi menstruací a Měsícem, byl Charles Darwin. Ten pozoroval souvislost mezi délkou obou cyklů. Od té doby se řada studií pokoušela přijít na to, zda existuje důkaz o skutečné spojitosti. Slavný výzkum z roku 1986 tvrdí, že tu souvislost opravdu je. Od vzorku 826 žen vědci zjistili, že 28,3 procenta z nich začíná menstruovat kolem novoluní. Tyto závěry podpořila i další studie z roku 1987. Výzkum z roku 1977 pak říká, že ženy, které začínají svůj cyklus na novoluní, mají větší šanci otěhotnět.

Období síly

Na souvislost mezi menstruačním a lunárním cyklem věří také až dodnes některé kultury. Slovo „menstruace“ pochází z latinského a řeckého slova pro měsíc – mene. Ve starověkém Řecku lidé věřili, že v období menstruace je žena duchovně a duševně silná. „Čas měsíce“ je významnou součástí kultury také v tradici kalifornského kmene Yurok.

Ženské menstruační cykly mohly být kdysi synchronizovány s tím měsíčním, ale umělé světlo a moderní životní styl tuto vazbu narušily. 

 

V rozhovoru pro American Ethnological Society žena z tohoto kmene uvádí, že perioda je časem síly. Je to doba, kdy je žena na vrcholu svých sil, tvrdí. „Proto by se tento čas neměl promarnit všedními úkoly a společenskými rozptýleními, ani by se nemělo narušovat soustředění starostmi s opačným pohlavím,“ vysvětluje. Ženy kmene Yurok se v tomto období izolují od mužů a rodinných příslušníků. Někdy navštěvují své posvátné jezírko, kde provádějí rituální koupele. Věří také, že v dávných dobách byly všechny ženy synchronizovány s Měsícem. Žena pro American Ethnological Society také říká, že pokud žena někdy z této synchronizace „vypadla“, vrátila se do ní tím, že seděla při měsíčním světle, mluvila s Měsícem a žádala ho, aby ji vrátil do rovnováhy.

Měsíc a plodnost

Existují dokonce i moderní rituály spojující menstruaci a Měsíc. Na setkání zvaném Červený stan se ženy scházejí při novoluní, aby rozjímaly a sblížily se. Rituál je pojmenován podle stejnojmenného románu z roku 1997, který vypráví o tom, jak měly ženy v biblických dobách nařízeno skrývat se před společností během menstruace.

A jak konkrétně souvisí s fází měsíce ženská plodnost? V mnoha domorodých kulturách je menses spojován s novoluním. I v knize Červený měsíc britská spisovatelka a umělkyně popisuje, že takový cyklus se pak nazývá cyklus Bílého měsíce. Pokud žena takto menstruuje, ovuluje během úplňku a její tělo je prý připraveno počít nový život. Proto se také tomuto cyklu říká cyklus Mateřství a Plodnosti. V případě, že je to naopak, tedy žena menstruuje na úplněk, je v takzvaném cyklu Rudého měsíce a spíše než na plodnost je zaměřená na pracovní projekty a změnu ve společnosti. 

Ženy kmene Yurok se během menstruace izolují od mužů a rodinných příslušníků. Někdy navštěvují své posvátné jezírko, kde provádějí rituální koupele. Věří také, že v dávných dobách byly všechny ženy synchronizovány s Měsícem.

Jsme odpojené?

Co ale o souvislosti mezi ženským a měsíčním cyklem říká moderní věda? Studie z roku 2013, která analyzovala 74 žen v průběhu jednoho kalendářního roku, zjistila, že „neexistuje žádný důkaz o synchronizaci“. Ještě novější výzkum z roku 2021 zase naznačuje, že ženské menstruační cykly mohly být kdysi synchronizovány s tím měsíčním, ale umělé světlo a moderní životní styl tuto vazbu narušily. Výzkumníci vyhodnocovali data osmi žen, které sledovaly svou menstruaci od 19 do 32 let. Pět ze zkoumaných žen se synchronizovalo s Měsícem přerušovaně. U tří z nich docházelo k synchronizaci nejčastěji v době úplňku nebo novu.

Studie aplikace pro sledování menstruace Clue z roku 2019 však použila údaje od 1,5 milionu uživatelek a zjistila, že mezi Měsícem a přirozenou menstruací neexistuje žádná zřetelná souvislost.

„Statisticky vzato, za předpokladu, že menstruace začíná v náhodném čase, přibližně u jednoho ze dvou lidí začne menstruace ±3 dny po úplňku nebo novoluní,“ podotýká studie. Vysvětluje, že statisticky se každá žena v určitých okamžicích svého života synchronizuje s lunárním cyklem, ale může se jednat pouze o shodu okolností.

Související…

Jak menstruační cyklus ovlivňuje váš sexuální drive?
Martina Ignasová

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com