„Jsem 65letá žena. Už velmi dlouho nejsem sexuálně aktivní – kvůli rozvodu a proto, že nemohu najít nikoho, kdo by mě zajímal. V 54 letech jsem také podstoupila mastektomii (chirurgický zákrok, při němž se odstraňuje celá mléčná žláza). Rekonstrukční operace ale nenásledovala. V mládí jsem měla velké sexuální sebevědomí, ale spolu se stárnoucím a nyní znetvořeným tělem si nedokážu představit, že bych se před mužem odhalila. Přátelé a rodina nemohou uvěřit, že jsem stále svobodná, a i když se jinak cítím sebevědomě, nemohu se přes tento problém přenést,“ svěřuje se žena v poradně serveru The Guardian.

Terapeutka Natalie Wiltonová, která se specializuje na sexualitu seniorů, v rozhovoru pro americký server National Public Radio říká, že není překvapením, že lidé s přibývajícím věkem pociťují vůči sexu pesimismus. „Jako společnost věříme spoustě nebezpečných stereotypů, které starším dospělým velmi ztěžují pocit otevřenosti, když mluví o sexu. Třeba ten stereotyp starého špinavého muže nebo ženy pumy, nebo dokonce jakési infantilizování – když vidíme dva starší dospělé, řekneme si: Jé, roztomilé! Nebo když dělají něco, co souvisí se sexem, tak si říkáme, že je to divné,“ popisuje. To podle ní odrazuje starší lidi od diskuse o zdravé sexualitě.

Nejste v tom sami!

Životní změny přinášejí do sexuálního života novinky – a ne vždy jde o hladkou cestu. Nemoci, hormonální změny nebo stresové zážitky mohou ovlivnit naši sexuální pohodu, a to jak po fyzické, tak po emocionální stránce. Podle lékařky a psycholožky Cataliny Lawsinové jsou s přibývajícím věkem častými problémy bolesti pochvy, erektilní dysfunkce či snížené libido. Z emocionálního hlediska mohou tyto změny zpochybnit naše vnímání sebe sama, našeho těla a vztahů. Lawsinová o tom píše ve svém článku pro server USA Today.

Navzdory všeobecnému přesvědčení se potěšení ze sexu s věkem nesnižuje. Ve skutečnosti si mnozí lidé po čtyřicítce, padesátce i později užívají uspokojivého sexuálního života, který přispívá k jejich celkovému štěstí a pohodě.

„Pokud jste některou z těchto věcí zažili, vězte, že jsou přirozenou součástí stárnutí a že v tom nejste sami. Dobrou zprávou je, že i při zdravotních potížích, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, chronická bolest nebo menopauza, je sexuální uspokojení rozhodně na dosah. I když je sex možná to poslední, na co myslíte, sexuální aktivita nás může omladit a posílit. Zvyšuje hladinu endorfinů, zlepšuje srdeční činnost, náladu, spánek a dodává energii,“ říká Lawsinová. Citová intimita, kterou sex podporuje, navíc podle Lawsinové podporuje vztahy a bojuje proti osamělosti. Sexuální pohoda je tedy pro celkovou pohodu zásadní.

Ačkoliv termín „sexuální vrchol“ bývá spojován s mladými lidmi, navzdory všeobecnému přesvědčení se potěšení ze sexu s věkem nesnižuje. Ve skutečnosti si mnozí lidé po čtyřicítce, padesátce i později užívají uspokojivého sexuálního života, který přispívá k jejich celkovému štěstí a pohodě, uvádí lékařka. Výzkumy ukazují, že zatímco frekvence sexuálních aktivit se s věkem může přirozeně snižovat, kvalita sexu a celkové uspokojení se zlepšují. „Nejde tedy o to, jak často máte sex nebo kolika dosáhnete orgasmů – jde o kvalitu spojení, které s partnerem navazujete,“ vysvětluje expertka. „Pokud tuto zkušenost nemáte, je to zcela v pořádku. Ale jedno po druhém – nejprve to nejdůležitější: Musíte přijmout své stárnoucí tělo i tělo svého partnera,“ říká.

„Vyléčit pocit, že jste nemilovaní“

Právě o cestě k sebepřijetí mluví i americká psychoterapeutka, která se specializuje na léčbu sexuálních poruch, Pamela Stephenson Connollyová. „Může to být prostřednictvím programu zaměřeného na vnímání vlastního těla, on-line nebo osobní podpůrné skupiny či prostřednictvím knih a podcastů na toto téma. Existuje mnoho zdrojů a také mnoho léčitelů všeho druhu. Hledejte a následujte to, co je pro vás správné a příjemné. Zároveň se obraťte na svou komunitu a stýkejte se s lidmi, se kterými si můžete popovídat a sdílet společné zájmy,“ odpovídá terapeutka ženě v poradně serveru The Guardian. Podle ní je potřeba vyléčit pocit, že je člověk nemilovaný. „Sebevědomí přitahuje druhé a vy ho časem znovu získáte, pokud se k tomu odhodláte,“ dodává.

Podle Lawsinové k získání sebevědomí následně pomůže i to, když partnerovi sdělíte své potřeby, podpoříte hlubší spojení a zlepšíte tak sexuální prožitky. „Udělejte si čas na to, abyste zpracovali fyzické a emocionální změny, které jste prožili. Zvažte, co byste chtěli, aby bylo jinak, a upřednostněte své vlastní uspokojení. Prozkoumejte, co vám přináší potěšení, a vytvořte si skutečně naplňující zážitek,“ říká. Lawsinová také doporučuje poradit se s lékařem ohledně pokroků v oblasti léků k překonání fyzických problémů. „Rozkoš a intimita neznají věkové hranice, takže se zbavte všech pochybností a přijměte radost ze sexuálního spojení. Koneckonců, jste dost staří na to, abyste si mohli stanovit vlastní pravidla,“ vzkazuje.

Související…

Odolných „superstaříků“ je v populaci minimum. Co se od nich můžeme naučit?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek