Slzy jsou tekutina, která se tvoří v slzných žlázách v našich očích. Slouží nejen jako jejich ochrana, ale zároveň se jedná o projev různých emocí. Slzy a pláč mohou být způsobeny hned několika různými faktory jako podráždění, alergie nebo již zmíněné emoční stavy. Slzy se dělí na tři základní typy:

  • Bazální slzy: jsou produkovány neustále během celého dne, jejich účelem je udržet oči vlhké a chránit je tak před infekcemi. 
  • Reflexní slzy: reflexní nebo také reflektorické slzy jsou vyvolány podrážděním oka, způsobeným například kouřem, prachem či jinými cizími objekty a tělesy. Mají dané podráždění z oka odstranit a chránit ho před dalším poškozením.
  • Emocionální slzy: vznikají ve chvíli, kdy zažíváme silné emocionální stavy jako smutek, úzkost, bolest, ale i radost. Tyto slzy obsahují hormony a další chemikálie, které se uvolňují právě v reakci na tyto nálady a pocity. Emocionální slzy často pomáhají uvolnit napětí a stres, což může v konečném efektu vést ke zlepšení nálady.

Pláčem ku zdraví

Nemají totiž za úkol pouze chránit oči, ale slouží i jako důležitý komunikační nástroj. Způsob, jakým slzy stékají po naší tváři, vyjadřuje náš emoční stav a poskytuje o něm potřebné signály našemu okolí. Místo toho abychom slzy zadržovali, měli bychom pochopit a přijmout jejich význam.

Pláč a slzy slouží nejen jako způsob regulace emocí, ale i jako komunikační nástroj, podporující sociální interakci.

Důvodů je hned několik. Zadržování slz vede k potlačení emocí, což je škodlivé pro naše psychické zdraví. Slzy jsou důležitou součástí našeho emočního projevu, a pokud jim nedáme volný průchod, ve většině případů to povede k pocitům napětí, úzkosti nebo až depresi. Pláčem uvolňujeme endorfiny, které jsou přirozeným analgetikem a pomáhají nám cítit se lépe. Mimochodem, endorfiny také zmírňují bolest a zlepšují naši náladu.

Zadržování pláče navíc může vést k podráždění očí, jejich zarudnutí a v některých krajních případech nebezpečným infekcím. Jelikož slzy pomáhají odplavovat z oka nečistoty a bakterie, jejich potlačení způsobí, že v oku zůstanou a způsobí problémy.

Výzkum pokračuje

Vědci se stále snaží porozumět tomu, proč lidé vlastně pláčou a jaký je celkový význam tohoto projevu pro zdraví a psychiku. Některé studie se zaměřují na fyziologické účinky pláče a zkoumají, jak slzy a pláč ovlivňují naše tělo a mozek. Jiné výzkumy se zaměřují spíše na emocionální aspekty pláče a snaží se osvětlit, jakým způsobem pláč pomáhá lidem zpracovávat a vyjadřovat své emoce. Opomenout nelze ani sociální a kulturní vlivy.

Profesor Robert R. Provine a jeho kolegové z University of Maryland publikovali v roce 2001 výzkum, který ukázal, že pláč má podobné fyziologické účinky na tělo jako smích a může snížit míru stresu i zlepšit naši náladu. Psycholožka Lauren M. Bylsmaová společně se svým týmem v roce 2008 v časopise Journal of Abnormal Psychology zveřejnily studii, v níž výzkumníci zjistili, že pláč může pomoci lidem lépe zvládat stres a smutek, spojený se ztrátou jejich blízkých.

Pláč vyvolává emocionální reakci, která podporuje sociální interakci. (zdroj: Shutterstock)


 

Ve studii s názvem Why Only Humans Shed Emotional Tears? (Proč zná emocionální pláč jen člověk?), publikované v roce 2018 v časopise Frontiers in Psychology, se Lauren Bylsmaová s kolegou a klinickým psychologem Adem Vingerhoetstem pokusili zkoumat pláč z pohledu evoluční biologie.

Ve výzkumu došli k závěru, že slzy hrají stěžejní roli v mezilidské komunikaci a mohou signalizovat například potřebu pomoci v nelehké situaci či k získání empatie od ostatních lidí. Dalším zjištěním bylo, že analgetický účinek slz, o kterém jsme se už zmínili, nám pomáhá překonávat nejrůznější stresové situace a zvládat napětí.

Tím zvyšuje naše šance na přežití, respektive na delší život. Autoři studie označují pláč a slzy za výsledek adaptivní evoluce člověka – slouží nejen jako způsob regulace emocí, ale i jako komunikační nástroj, podporující sociální interakci.

Odborníci se prakticky jednohlasně shodují na tom, že pláč je přirozeným lidským projevem a má nezpochybnitelný význam pro tělo a psychiku. Pokud se vám tedy chce brečet, prostě brečte. Ačkoliv to nemusí být pravidlem, pravděpodobně se vám díky tomu alespoň trochu uleví.

Související…

V partnerském vztahu je třeba vyvětrat. Tuží to zdraví i vztah samotný
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: WebMD