fbpx

Nejoblíbenější turistická atrakce ve Švédsku? Obchoďák o rozloze pěti fotbalových hřišť 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Švédsko je bezpochyby zemí, která má turistům co nabídnout. Jako první se jistě vybaví polární záře, krásná jezera, úchvatná pobřeží a celkově magická příroda. Miliony návštěvníků ročně ale překvapivě dají před tímhle vším přednost dovolené v obchodním centru

Zveřejněno: 22. 3. 2023

Diskontní dům Gekås Ullared není jen největším obchodním komplexem v celé Skandinávii, ale ve Švédsku s velkým náskokem i nejoblíbenější turistickou destinací. Pokud hledáte ještě extrémnější zážitek, než je návštěva IKEA uprostřed horkého letního dne, pak bude Gekås ideální destinací na příští dovolenou i pro vás.

Více než obchoďák

Když Göran Karlsson založil v roce 1963 společnost Gekås Ullared AB, neměl nejspíš ani nejmenší tušení, že jeho obchodní dům bude v příštích dekádách trhat všechny možné rekordy v prodejích a návštěvnosti. A také že přiláká pozornost milionů turistů nejen ze Švédska, ale i ze zbytku světa. Nejen pro město Ullared a obci Falkenberg, kde se unikátní obchoďák nachází, ale pro celou zemi představuje Gekås významný ekonomický faktor. V hlavní sezóně navíc vytváří pracovní místa až pro dva tisíce lidí.

„Nemáme žádné marketingové kampaně, všechno je vždy až o dvě třetiny levnější než jinde, a to po celý rok. Prodáváme všechno, co se vejde do auta.“

V současné době Gekås navštíví ročně 5 milionů lidí, v jednu chvíli dokáže pojmout 7 a půl tisíce nakupujících. V ubytovacím komplexu, tvořeném hotely, motely, karavany a sruby, v létě každou noc přespává více než 3 tisíce hostů. Fronty často dosahují stovek metrů, v roce 2010 zde byla naměřena rekordní fronta o délce jednoho a půl kilometru.

„Gekås Ullared není jen obchodní dům. Je to cílová destinace,“ vysvětluje s nadšením bývalý výkonný ředitel Jan Wallberg. „Lidé sem chodí kvůli celkovému zážitku. Koneckonců do Paříže se také jezdí nakupovat, stejně jako k nám. V kempu se například usazují skupinky žen a nakupují u nás celý den. Večer si otevřou láhev vína a vyzkoušejí si nové oblečení a kosmetiku, den pak ukončí návštěvou jedné z našich restaurací,“ popisuje Wallberg typický den v Gekås.

Hlavním tahákem jsou ceny

Proč se ale tolik Švédů i zahraničních turistů vydává na tak dlouhou cestu jenom kvůli obchodnímu centru, kterých je dnes všude víc než dost? Být největším obchodním domem v zemi totiž určitě nestačí k tomu přilákat monstrózní davy lidí, které jsou schopny hodiny a hodiny stát ve frontě bez jistoty, že se vůbec ten den dostanou dovnitř. Co k tomu ale stačí, je být jedním z nejlevnějších obchoďáků a přicházet s nabídkami, které konkurence nemá nejmenší šanci překonat.

gekas

Chipsy Morgan, pojmenované po hvězdě show, která se v Gekås dlouhé roky natáčela. (zdroj: Mingalablog)


„Na trhu jsme nejlevnější se vším zbožím,“ tvrdí Wallberg. „Nemáme žádné marketingové kampaně, všechno je vždy až o dvě třetiny levnější než jinde, a to po celý rok. Prodáváme všechno, co se vejde do auta.“ Jako místo s nejnižšími cenami si Gekås vysloužil pověst místa, kam chodí výhodně nakupovat hlavně ženy v domácnosti a důchodci. Wallberga však tato skutečnost neznepokojuje: „Je to předsudek. Chodí k nám lidé ze všech příjmových vrstev.“

Královská návštěva i televizní show

Gekås si svou svérázností postupně vydobyl kultovní status a návštěvou ho kromě mnoha významných osobností a celebrit dokonce poctili i švédský král Carl Gustaf a královna Silvia. Prodavače Morgana Karlssona pak zná snad každý Švéd díky reality show, která se o Gekås od roku 2009 do roku 2021 natáčela. A dokonce po něm byl pojmenován i druh chipsů.

Komplex se i dnes neustále rozrůstá a návštěvníkům nabízí stále více prostoru a aktivit, kterými mohou trávit svůj čas, pokud nakupování zrovna není na pořadu dne. Kromě horolezeckého parku nebo rybaření v jezeře poskytuje v zimě hostům i vlastní horu na lyžování. Na takové dovolené si na své tak přijdou i ti nejzatvrzelejší odpůrci nakupování.

Související…

Kotva se začala stavět před 50 lety: Které pražské obchoďáky jsou dodnes "in"?
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, Mingalablog, zdroj: Oddity Central

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...