Diskutovat s někým výši platu je ve společnosti podobné tabu jako diskuze o sexu. Někdo se za svůj plat stydí, někdo naopak nechce ve druhých vzbudit závist a další negativní emoce jen proto, že bere daleko větší výplatu než oni. Pokud ale přemýšlíte o tom, jestli jste ve svém zaměstnání spravedlivě ohodnoceni, často existuje pouze jediný způsob, jak to zjistit: zeptejte se svých kolegů, kolik vydělávají.

Proč nemlčet?

Celá spousta zaměstnavatelů zastává názor, že diskuze o výši mzdy vytváří mezi zaměstnanci na pracovišti negativní atmosféru. To ale samozřejmě může být pouhou záminkou k tomu, aby pracovníkům zabránili otevřeně mluvit o svých příjmech s kolegy a nevznikalo tak riziko, že společnost bude muset řešit nárůst počtu žádostí o zvýšení platu. V čem všem je tedy větší transparentnost výše platů užitečná?

Rozhovor o výši mzdy s blízkými spolupracovníky vám pomůže se lépe připravit na budoucí vyjednávání se zaměstnavatelem. Pokud budete chtít přidat, konverzace o financích v neformálním prostředí, tedy s vašimi kolegy, vám poskytne cenné informace pro vyjednávání s vaším nadřízeným. Znalost výše mzdy pracovníků na stejných nebo podobných pozicích vám navíc pomůže vytvořit si jasnější představu toho, o jak velké navýšení platu můžete požádat.

Výši platu si lidé často spojují se svou vlastní lidskou hodnotou, a proto je nutné k celé věci přistupovat opatrně a s rozmyslem.

Větší transparentnost také znamená méně diskriminace. Tímto způsobem by mělo být možné odhalit konkrétní předsudky, které některé jedince znevýhodňují.

Zaměstnavatelé by neměli být proti

Autoři studie z Kalifornské a Princetonské univerzity uvádějí, že zaměstnavatelé v USA jsou silně motivováni bojovat za utajování platů na pracovišti. Výsledky studie sice potvrdily předpoklad, že zveřejňování informací o platech vede v krátkodobém horizontu k poklesu spokojenosti na pracovní pozici, transparentnost platů má však pozitivní dopad z hlediska výkonu pracovníků.

„Výzkumy ukazují, že když lidé vědí, jak jsou placeni v porovnání s jejich kolegy, je pravděpodobnější, že budou pracovat na tom, aby se posunuli výše,“ říká David Burkus, autor několika úspěšných knih o firemním managementu a profesor na Oral Roberts University v Tulse. „A dokonce i ti nejlepší budou s větší pravděpodobností tvrdě pracovat na tom, aby zůstali vysoce výkonnými a prokázali, proč přinášejí organizaci takovou hodnotu.“

Důvěra v zaměstnavatele a pocit, že je s vámi v práci zacházeno spravedlivě, je ale pro mnoho lidí stejně tak důležitá, ne-li důležitější, jako výše jejich platu v porovnání s ostatními pracovníky. Z průzkumu společnosti PayScale, provedeném na vzorku 71 tisíc zaměstnanců, vyplývá, že i zaměstnanci s nedostatečnou mzdou jsou v práci mnohem spokojenější, pokud mohou o svém platu otevřeně hovořit.

Oprostěte se od emocí

Peníze byly, jsou a nejspíš i vždy budou citlivým tématem. Výši platu si lidé často spojují se svou vlastní lidskou hodnotou, a proto je nutné k celé věci přistupovat opatrně a s rozmyslem. Pokud dojde na konverzaci o finančním ohodnocení se spolupracovníky, shromažďujte údaje a svou pozornost věnujte pouze číslům, ne lidem. Vyvarujte se pocitu závisti, nebo dokonce pomluvám, získané informace naopak využijte k zhodnocení toho, jestli je s vámi skutečně zacházeno spravedlivě.

Související…

Psychologické výhody dojíždění do zaměstnání: Bez něj nám hrozí stres i vyhoření
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Ivy Exec