fbpx

Zveřejněno: 14. 9. 2017

Hemží se to na vaší facebookové zdi fotkami šťastných párů, které si užívají dovolenou, nebo veselými snímky z luxusních večírků? Možná z toho propadáte depresi. Řešení, jak to překonat, je jednoduché, přestaňte se s přáteli neustále srovnávat.

„Téměř každý den slyším podobná slova od svých kamarádů, kolegů i pacientů. Zejména dámy chtějí vědět, proč všichni kolem nich vypadají, že žijí dokonalým životem bez stresu a obtíže se jim vyhýbají. Pravděpodobně i vy sami jste jedním z těchto lidí. Velmi málo z nás je totiž imunních proti pečlivě vybraným fotografiím, které nám jsou prezentovány na sociálních sítích,“ říká psycholožka Barbara Greenberg. Ke srovnávání se s ostatními jsou více náchylné ženy. Díky tomu, co jejich přátelé prezentují na Facebooku, si myslí, že žijí mnohem lepší život než ony samy. Muži sociální sítě také používají, ale fotografie tolik nezkoumají a neporovnávají jako jejich protějšky. 

facebook shutterstock 323829242

Sebevědomí ženy klesá s počtem stráveného času na sociálnch sítích.

Dobrovolné trápení

Pokud nás tyto příspěvky na sociálních sítích tolik trápí, proč na ně nepřestaneme chodit úplně? Je to z toho důvodu, že srovnávání se se známými, s nimiž jsme chodili do školy nebo do práce, je zkrátka lidskou přirozeností. Paradoxní ovšem je, že ty samé osoby, kterým závidíte jejich dokonalé životy, mohou mít stejné pocity směrem k vám. Přinášíme vám proto pět rad, jež vám pomohou, až opět otevřete Facebook a budete mít pocit, že žijete méněcenný život.

1. První dojem klame

Uvědomte si, že opravdu málokdo žije život bez stresu a různých útrap. Problémy máme všichni. Na sociálních sítích prezentujeme důležité části našeho života, ale u většiny z nás mezi ně nepatří zveřejnění detailů o finančních potížích, konfliktech s partnerem nebo o dítěti, se kterým mlátí puberta. Dojem klame. Všichni se na sociální sítě snažíme vybírat to lepší z našeho života.

2. Chceme zabodovat

Proč to vlastně děláme? Proč zveřejňujeme zásadně to lepší z našich životů? Podle psycholožky se na sociálních sítích snažíme zaujmout – získat od ostatních zájem a pozitivní zpětnou vazbu. Když toho docílíme, cítíme se pak sami lépe.

foceni shutterstock 325297022

Příspěvky zveřejňujeme hlavně ve chvíli, kdy se máme čím pochlubit. Ať už je to koncert oblíbené kapely, narozeninová oslava nebo třeba vysněná dovolená.

3. Pečlivý výběr

Většina obrázků, které vidíte na Facebooku či Instagramu, nevznikla na první pokus. Všichni totiž rádi zveřejníme fotku, na které jsme krásní a upravení. Tu, na které nám to nesluší, raději smažeme. V některých komentářích se sice dočteme, že je někdo nemocný, viděli jste ale na sociálních sítích fotografii někoho, kdo je bledý a zpocený, protože má chřipku?

4. Oslav to se mnou

Větší tendenci zveřejnit příspěvek máme ve chvíli, kdy se můžeme s něčím pochlubit nebo něco oslavit. Proto všude na sociálních sítích vidíme fotky šťastných absolventů, záběry z dovolené u moře nebo z narozeninové party. Pokud se někdo pochlubí šťastnými momenty ze svého života, není důvod se domnívat, že zrovna jemu se trable vyhýbají.

5. Nic nepředpokládejte

Podívejte se na příspěvky, které sdílíte vy sami. Nejspíše splňujete alespoň některé z těchto bodů, ne-li rovnou všechny. Drtivá většina ostatních uživatelů sociálních sítí je na tom stejně jako vy. I oni prožívají vzestupy a pády.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...