Jak mohou nevegetariáni vést vegetariánskou restauraci? To je základní otázka pro TOP manažery pražské restaurace Etnosvět. Na naše otázky odpovídají Daria Ponomareva, generální manager, Míša Dvořáková, sales a event manager, a David Leiss, marketing manager.

Jak to tedy funguje, Dario, Davide, Míšo? Všichni jste masožrouti

David: Tak funguje to fantasticky, samozřejmě...

Daria: Zastávám názor, že restaurace jako restaurace, když je dobré jídlo.

Míša: Všichni dobře víme, proč v Etnosvětě jsme, takže ano, symbióza naprosto funguje.

Restaurace má fungovat jako restaurace a je jedno, zda je sortiment bezmasý, říká Darja.

Gastronomie je ve vaší restauraci skvělá, kde berete inspiraci?

Daria: Inspiraci bereme po celém světě, vždyť máme velmi pestrý tým, poskládaný z kuchařů z různých koutů světa. Zároveň všichni rádi cestujeme i jíme, takže s nápadem může přijít každý.

Míša: Někdo má rád fine dining a michelinské restaurace, někdo preferuje street food a staré osvědčené recepty. Když se vše spojí s našimi kuchaři, je to prostě svět chutí, který nemá hranic.

Co si dáte nejraději z vegetariánské nabídky?

David: Wontony! Už se těším, až se vrátí na náš lístek. Teď to jsou smažené tvarůžky s uzeným bramborovým salátem, k tomu Matuška a je to paráda.

Daria: Tofu makhani. A samozřejmě naši vlajkovou loď, veganský tataráček.

Co vám přineslo spojení vás, manažerů masožroutů, a vegetariánské gastronomie?

Že skvěle funguje i vegetariánské jídlo, pro Davida znamenalo překvapení i prozření.

David: Prozření a překvapení.

Daria: Do projektu jsme byli zapojeni od samého začátku, takže první zkouška jídel ještě před otevřením nás posadila na zadek.

Míša: V první řadě mi tahle zkušenost otevřela mysl. Od dětství člověk poslouchá: „Máma mele maso, ó, my se máme!” nebo „Hlavně sněz to maso!”. V Etnosvětě jsem poznala úplně nový rozměr gastronomie a jsem za to nesmírně vděčná. Po soustech to posílám dál k rodině i kamarádům. Když jsme u nás na večeři, chutná jim, ale většinou si neodpustí poznámku ve smyslu: „Super, ale řízek je řízek.” Ano, někdo to tak má, ale despoticky a zarytě tvrdit, že bez vepřového to není to pravé jídlo, je podle mě out. Když se člověk zbaví předsudků, otevřou se mu nové možnosti…

Jak vnímáte spojení masožroutský tým a vegetariánství? Mohou se navzájem obě témata ovlivňovat, nebo jsou v rozporu?

David: Já bych se vůbec nevymezoval vegetariánstvím. Prioritou je kvalita jídla, takže není potřeba řešit, kdo je kdo.

Daria: I vegetariáni si zaslouží skvělé jídlo, vždyť ani pro naše tělo není ideální, aby dostávalo maso každý den. My všichni to tak vnímáme, takže žádné rozpory nehrozí.

Jsem v tom až po uši už od začátku, říká Míša.

Kde je hlavní důvod, proč jste zvolili jako své povolání právě vegetariánskou restauraci?

Daria: Chtěla jsem otevřít vlastní menší kavárnu. Pak přišel Andrej s Etnosvětem, a tak mám na starost dvoupatrovou restauraci.

David: Je to zajímavá příležitost zbořit předsudky a ukázat, že kvalitní vege gastronomie dokáže obstát v silné konkurenci masových restaurací. Zpětná vazba od našich hostů je důkazem, že je to správný směr.

Míša: Ač jsem součástí Etnosvěta nejkratší dobu, jsem v tom až po uši od začátku. V první řadě je to díky našemu šéfíkovi, kterého si jako člověka velmi vážím. Jak říká David, bořit předsudky je výzva a já mám výzvy ráda. Prostě do sebe vše zapadlo. A tak se těším na další a další výzvy.