Pravidelná a vyvážená strava je sice základem zdravého organismu člověka, ale jen málokdo z nás ji dodržuje. Ráno vyletíme z postele ve spěchu, takže snídáme za pochodu nebo vůbec ne. Oběd zakusujeme v rychlosti mezi pracovními schůzkami nebo v kanceláři u počítače, a abychom se nezdržovali s večeří, slupneme něco po cestě domů. Lze ale vůbec jíst v dnešní hektické době všímavěji a bez stresu?

Naše imunita, celková vitalita a vstřebávání živin z potravy začínají u trávicí soustavy. Když jsme ve stresu, ženeme se ulicí a obědváme za běhu či u jídla kontrolujeme mobilní telefony, není naše tělo správně připraveno na absorpci živin. To pak představuje velkou neočekávanou zátěž, která může skončit nemocí či různými druhy nerovnováhy. Vděčnost za jídlo a všímavé stravování přináší optimální rozpoložení organismu, ve kterém jsme schopni vstřebat veškeré živiny a energii. Následující tři kroky by měly dle autorky knihy Přirozeně Xochi Balfourové pomoci k lepšímu a vědomějšímu stravování.

Alespoň jedno jídlo denně si připravte sami 

V současnosti není tolik času na přípravu pokrmů jako dříve, kdy ženy stály u sporáku i několik hodin, aby uvařily jídlo pro celou rodinu. Dnes věnujeme vaření jen pár minut denně, pokud se k tomu tedy donutíme a nekoupíme nějaký polotovar vedle v supermarketu. Akt vaření jako takový je důležitým procesem, který stimuluje žaludek k uvolnění trávicích kyselin a k přípravě na trávení. Návrat k přípravě přírodních potravin a vaření z nich je velmi prospěšné pro naše zdraví z hlediska minerálů a vitamínů. Dle Xochi Balfourové stačí pro začátek něco velmi jednoduchého a zdravého, jako například smoothie, miska ovesné kaše či výroba ořechového mléka.

Během oběda či večeře bychom měli zvednout oči od telefonu i monitoru a soustředit se na jídlo samotné.

Vděčnost nadevše

Projevit vděčnost za jídlo, které hodláme sníst, je dalším krokem k tomu, jak jíst vnímavěji. Pravidlo vděčnosti vychází z makrobiotických principů stravování, jedná se o hlubší způsob, jak se propojit s vlastním tělem. Zkusme tedy na pár vteřin před tím, než sníme jídlo, které máme před sebou, zavřít oči a projevit vděčnost a poděkovat za něj. Tímto aktem vytváříme lepší a zdravější postoj k vlastnímu tělu, vděčnosti a zodpovědnosti sebe samých.

Buďte pozornější

Výživoví odborníci doporučují během jídla odložit příbor a vnímavěji se věnovat samotnému kousání či sytosti, která se po něm dostaví. Většina z nás si jídlo nedokáže pozorně vychutnat a zhltne ho. Aby však strava mohla být správně natrávená a lidský organismus si mohl vzít maximum živin, měli bychom jídlo rozmělnit na co nejmenší kousky, protože jen tak trávení ulehčíme práci. Proto bychom mohli z jednoho jídla v týdnu nebo z celého dne udělat meditaci. Jíst potravu tak, abychom dokázali zpozorovat, co v nás evokuje, jak se po ní cítíme a zda nám dělá dobře nebo ne.

Vést si jídelní deník je rovněž zajímavé, můžeme si zapisovat, co jsme snědli a jak jsme se po stravování cítili. Kolikrát pak zjistíme, že nám vlastně ta čokoláda nedělá natolik dobře, abychom ji příště jedli. Nebo příště neskočíme po bůčku, protože se cítíme unavení a neschopní ničeho jiného, než myslet na pocit těžkosti. Takovým způsobem lze předejít trávicím problémům či případným zánětům, které nám nevhodné stravování může způsobit. 

foto: Shutterstock, zdroj: Xochi Balfourová: Přirozeně