Wakame, Kombu, Hijiki a Agar agar - nejedná se o tajné šifry, ale o názvy řas, které se rozhodně hodí zařadit do jídelníčku. Jejich chuť vás mile překvapí a zároveň jimi doplníte celou řadu minerálů.

Některé se musí vařit, jiné stačí jenom namočit. Jedno ale mají společné – jsou studnicí minerálních látek, které naše tělo potřebuje k bezproblémovému fungování. Obsahují mnohem více minerálů než běžná „pozemská“ zelenina. Nejčastěji jsou k dispozici v sušeném stavu, ale není problém sehnat řasy i čerstvé ve specializovaných e-shopech. 

Wakame – polévková královna

Řasa wakame má velice jednoduché použití. Stačí kousek přidat k zelenině do vývaru a minerálová bobma je za čtvrt hodiny na talíři. Po uvaření se řasa vyndá, pokrájí a opět se do polévky vrátí. Wakame řasa je nedílná součást tradiční japonské miso polévky. Nemá výrazné aroma, které je pro řasy typické – má proto velmi rozmanité použití. Obsahuje hodně vápníku, hořčíku, čistí krev a reguluje krevní tlak.

Řasu wakame můžete použít do polévky nebo si z ní připravit svěží salátek.

Kombu – šup s ní k hrachu

Řasa kombu se pěstuje na lanech hluboko v moři. Vyžaduje trochu delší dobu varu než wakame, vaří se přibližně hodinu. Je velmi bohatá na jód, vápník a vlákninu. Posiluje ledviny, čistí střeva a snižuje vysoký tlak. Kromě vysokého obsahu minerálů je její výhodou i to, že díky obsahu kyseliny glutaminové pomáhá trávit ostatní potraviny, především je ceněna pro zlepšení stravitelnosti luštěnin. Stačí kousek přidat do hrnce s hrachem nebo fazolemi a uvařit.

Hijiki – řasa pro odvážné

Hijiki se řadí k velmi aromatickým řasám, není tedy moc vhodná pro začátečníky nebo pro ty, kterým vadí zápach rybiny. Říká se o ní, že posiluje kosti a zuby, proto se velmi doporučuje v těhotenství. Je bohatá na hořčík a železo. Má hnědou barvu, ale sušením zčerná a vypadá trochu jako sušený černý čaj. Je vhodná k dochucení salátu a omáček.

Řekli byste, že povrch dortu tvoří zdravá řasa Agar agar?

Agar agar – želé pro vegany

Agar agar je přírodní želatina vyráběná z mořské řasy gelidium, je velmi zdravou alternativou živočišné želatiny. Obsahuje železo, vápník a umí snižovat cholesterol, čistí střeva – při průchodu střevem na sebe nabaluje staré usazeniny, zároveň zlepšuje střevní peristaltiku. Základní dávkování agaru pro přípravu želé je vždy uvedeno na obale. Dá se rozpouštět v ovocných šťávách, rozvařeném ovoci, zeleninových vývarech. Želírovací schopnost záleží na kyselosti dané potraviny – kyselé potraviny potřebují k utuhnutí více agaru než zásadité.

Zajímáte se o zdravou stravu? Přečtěte si také náš další článek Zdravé alternativy nebo Dělená strava je blbost, Náhražky masa, které si zamilují i masožravci, Zavařujte bez chemie

 

 

 

foto: Shutterstock