Černý čaj je pro mnohé z nás věrným společníkem, který nás každé ráno doušek po doušku probouzí. Jenže i tento nápoj je dobrým sluhou, ale špatným pánem. Jakmile si na něj zvyknete a začnete ho pít ve velkém množství, může poškodit vaše zdraví. 

„Více než pět šálků černého čaje denně může mít negativní vliv na některé aspekty vašeho zdraví včetně ledvin,“ uvádí MedlinePlus. Ledviny jsou zodpovědné za filtrování krve a produkci moči a také hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Kofein, který je obsažen v černém čaji, může narušit tyto pochody (černý čaj prochází při výrobě fermentací, v důsledku toho má zvýšený obsah kofeinu oproti jiným čajům). Množství této povzbudivé látky se odvíjí od doby louhování a počtu konzumovaných šálků. Většinou se však jedná o rozmezí mezi 14 a 47 miligramy, přičemž průměr činí asi 42 miligramů. „Kofein může také zvýšit krevní tlak a působit jako diuretikum, což zvyšuje ztrátu vody,“ zmiňuje Victor R. Preedy, profesor a autor publikace Čaj v oblasti zdraví a prevence nemocí (Tea in Health and Disease Prevention).

Černý čaj po ránu vás probere, protože obsahuje kofein.

Ledvinové kameny

Pití ledového čaje, včetně toho černého, může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů, uvádí průzkum provedený na Loyolské univerzitě, Chicago. Čaj obsahuje sloučeninu zvanou oxalát, chemickou látku podílející se na tvorbě kamenů. Muži, ženy po menopauze s nízkou hladinou estrogenu a ženy, kterým byly odstraněny vaječníky, mají podle výzkumníků nejvyšší riziko vzniku této nemoci. 

Černý čaj a rakovina 

Pití černého čaje však s sebou nepřináší jen samá negativa. Polyfenoly v něm chrání buňky před poškozením volnými radikály, které mohou zvýšit riziko vzniku nádoru a růst rakovinových buněk. Zvýšená konzumace tohoto nápoje může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny ledvin v závislosti na článku z roku 2007, publikovaného v magazínu International Journal of Cancer.

Jeden šélek černého čaje může být prospěšný pro vaše zdraví. Pokud ho pijete časteji, raději se poraďte s lékařem.

Černý čaj ve vaší stravě

Poraďte se se svým lékařem o vhodném množství černého čaje na základě vaší anamnézy. Pro těhotné ženy není doporučeno konzumovat příliš mnoho kofeinu. Pitím menšího množství černého čaje vytěžíte jeho výhody a zároveň předejdete potenciálním vedlejším účinkům. Pokud pro vás představuje problém právě kofein, existuje také bezkofeinová verze čaje, která může být vhodnější volbou pro váš jídelníček. Navíc pravidelné pití této pochutiny vede ke snížení cholesterolu v krvi a hladiny glukózy, proto se doporučuje diabetikům.

Čtěte také: 

Jiří Šimsa: Proč nefungují zázračné čaje? Ájurvéda nám odpoví

Po jakém čaji omládnete a který zajistí psychickou pohodu?

První čajovník vyrostl z odřezků očních víček.

foto: Pixabay