fbpx

Povinnost sjednat pro váš vůz povinné ručení je daná zákonem. Musí být uzavřeno na každé auto, které je v provozu na českých pozemních komunikacích. Kolik za povinné ručení zaplatíme, ale ovlivňuje mnoho věcí. Třeba i změny, které povinné ručení v roce 2021 přineslo

Zveřejněno: 5. 5. 2021

Poslední léta jsou ve znamení zdražování pojistek na automobily. Vedou k tomu především ekonomické důvody. A zdražuje se, i když se loni nejezdilo tolik jako v předešlých letech. Podíváme se na to, proč rostou ceny povinného ručení, i když se jezdí méně. Zaměříme se také na to, proč neváhat, když dostaneme dobrou nabídku na pojistku. A ukážeme si i skvělé novinky, které povinné ručení 2021 přineslo.

Ani letos se základ nemění, proto je povinné ručení 2021 z pohledu legislativy stále pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zákon nám ukládá povinnost mít toto pojištění uzavřené pro všechna vozidla, která jsou v provozu na pozemních komunikacích. I když třeba jen dlouhodobě stojí na parkovišti.

Ručení u nového vozu

Díváte se po novém rodinném autě? Na Autonoto.cz najdete velký výběr skladových vozů i odborníky, kteří vám pomohou s výběrem. Při koupi nového vozu ale nezapomeňte, že nový majitel musí uzavřít povinné ručení na tento vůz dřív, než s ním vyjede na cestu. Můžete to zřídit on-line s pomocí srovnávače povinného ručení. Rovnou vyberete nejvýhodnější nabídku a smlouvu dostanete elektronicky.

Dobrá cenová nabídka? Neváhejte

Pojišťovny už delší dobu varují před zdražováním pojistných smluv. A opravdu se vyplatí brát je vážně. Zvlášť, pokud vám vyjde povinné ručení výhodně.

V listopadu 2020 vydala Česká kancelář pojistitelů odhad růstu cen povinného ručení o 2,9 %. (Tisková zpráva CKP z 4. 11. 2020)

Líbí se vám cena i podmínky nové smlouvy, neodkládejte její uzavření zbytečně dlouho. Vše se může dramaticky změnit, zvlášť chcete-li měnit smlouvu na přelomu roku. Tak, jak se to bohužel letos stalo mému otci.

Výročí smlouvy na povinné ručení na vůz mého otce končilo v druhé půlce ledna 2021. V prosinci jsme sedli k Porovnej24.cz a našli výborné nabídky. Nejvíce vyhovovalo parametry i cenou povinné ručení za 5 186 Kč. Jenže otci se před Vánoci už nechtělo nic vyřizovat a vše odložil na leden. V lednu 2021 bohužel ceny stouply skoro o pětinu a nová nabídka už byla 5 876 Kč. Škoda, povinné ručení 2021 tak vyjde otce téměř o sedm stovek dráž.

Zdražování smluv

Ceny smluv na povinné ručení rostou už několik let. A hned tak se asi nezastaví. Rozevřely se totiž nůžky mezi cenami pojistek a výší pojistného plnění u havárií. Je to především proto, že jezdíme dražšími vozidly. Ceny oprav takových vozů pak jdou do vysokých částek. Další významnou položkou jsou vysoké ceny škod na dalším majetku a léčení po havárii. A nesmíme zapomenout ani na ušlý zisk, který také může být součástí pojistného plnění. V součtu jsou to často velmi vysoké sumy, které musí pojišťovny vyplácet. Oproti tomu ceny pojistek nerostou tak rychle.

Častou námitkou je, že v roce 2020 došlo k výraznému poklesu nehod. Vlivem pandemie se jezdilo o dost méně. Proč tedy pojišťovny nezlevní? Nebo alespoň nezastaví růst cen povinného ručení? Pojišťovny musí brát výkyv roku 2020 jako dočasný a počítají s návratem provozu na původní úroveň. Nemohou kvůli tomuto relativně krátkodobému poklesu ohrozit svou povinnost vyplácet pojistná plnění.

Bouráte? Za pojistku si připlatíte

Pojišťovny vždy zohledňovaly opatrné řidiče různými bonusy a následně výhodnějšími cenami. Pro povinné ručení 2021 to bude platit ještě výrazněji. Pokud často bouráte, počítejte s vyššími cenami povinného ručení. I když si cenu povinného ručení vyhledáte na alternativním srovnávači NetFinance.cz, počítejte s nízkými bonusy při konečném uzavření smlouvy.

Pohodlněji a online

Poslední měsíce ale nepřinesly jen zdražování. Výrazně se také pohnula nabídka on-line služeb pojišťoven.

  1. Zjednodušená registrace – pojišťovny sledují trend přesunu do on-line světa a pandemie celý proces ještě více urychlila. Registraci nového vozu k povinnému ručení teď u valné většiny pojišťoven uděláte on-line z vašeho chytrého mobilu nebo počítače.
  2. Sledování stavu škodní události on-line – tuto službu ještě nenabízejí všechny pojišťovny, ale najdete ji třeba u Allianz, Generali, ČSOB Pojišťovny nebo u Axy.
  3. Hlášení pojistných událostí on-line formulářem – i tady došlo k velkému pokroku a další pojišťovny zprovoznily jednoduché formuláře pro hlášení pojistných událostí. U ostatních je alespoň možnost poslat hlášení e-mailem.

Novinky u srovnávačů

Také srovnávače povinného ručení se snaží přicházet s novinkami. Nabídku dostanete prakticky obratem po vyplnění jednoduchého formuláře. Vybírat můžete z 8 pojišťoven, speciálních on-line cen a přehledných podmínek. Vyberete si nabídku, která vám nejlépe sedne, dokončíte objednávku a smlouvu obdržíte e-mailem. U Porovnej24.cz máte navíc služby specialisty, který ověří váš bonus a nabídne případnou neveřejnou slevu. Pokus o kalkulace cen pojistek podle SPZ zatím naráží na překážky. Tou největší je, že si skvěle pamatujeme své osobní údaje i značku a typ vozu. Nicméně málokdo z nás si pamatuje SPZ svého vozu.

Blíží-li se výročí i vaší smlouvy na povinné ručení, zkuste sílu srovnávačů. A když dostanete výhodnou nabídku, neváhejte a uzavřete smlouvu včas. Nabídky nemají neomezenou časovou platnost a při současném růstu cen se odklad může hodně prodražit.

Související…

Havarijní pojištění: Kdy se vyplatí a jak ho vybrat?
Komerční článek

foto: Porovnej24.cz, zdroj: Porovnej24.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...