Nejrozšířenější metodou antikoncepce je ta hormonální, která zabraňuje početí kontrolou hormonů. Jedná se o účinnou formu zabránění početí, ale seznam vedlejších účinků není zrovna krátký. Hormony přehazují výhybku na umělý cyklus, který řadě žen dokáže pěkně zavařit nepříjemnými depresemi, snížením libida, ale třeba i Crohnovou chorobou a sníženou plodností, když se pro dítě rozhodnou. Po více než desetiletém užívání mohou skončit až na pitevním stole. 

Čtěte také:
Vedlejší účinky antikoncepce: Deprese i krevní sraženiny
Appky, které vám ohlídají levnou dovolenou, aneb jak neutratit víc, než musíte

Nové řešení pro ženy představují aplikace, které jsou postavené na měření bazální teploty a tzv. „metodě povědomí o plodnosti“, jinak pod zkratkou FAM (fertility awareness method). 

Metoda povědomí o plodnosti

FAM je časově prověřenou technikou, která ženám pomáhá naučit se vnímat rytmus svého těla. Když ho pochopí, mohou cyklus využít k plánování nebo prevenci těhotenství. Je-li ženské tělo zdravé a není pod vlivem umělých hormonů, funguje každý měsíc v cyklu skládajícím se ze čtyř různých fází: menstruace, folikulární fáze, ovulace a luteální fáze.

V průměru existuje šest dní v měsíci, během kterých mohou ženy otěhotnět. Jde o to poznat, o které dny se jedná. Vedle starého dobrého menstruačního kalendáře přichází 21. století s aplikacemi, které ho zastoupí.

Kdy mít sex a za jakým účelem

Aplikace, jako například Kindara, mají za úkol sledovat váš cyklus. K tomu používají patentovaný algoritmus a speciální teploměr zpravidla ve tvaru lízátka, který lze připojit k mobilu. Každé ráno si jej spolu s informacemi o své poslední menstruaci ženy vloží na pár vteřin pod jazyk a změří si teplotu.

Aplikace spočítá, kdy je žena plodná, neplodná, kdy se blíží menstruace, ovulace a pozná i těhotenství. Jakmile nasbírá dostatek dat o vašem cyklu, udávají výrobci úspěšnost 99,3 procenta prokázanou v několika klinických studiích.  

Čtěte také:
Nejen aplikace. Zdraví bude hlídat už i tetování!  

 

foto: Shutterstock