Tým vedený Robertem Beelmanememeritním profesorem a ředitelem centra, které zkoumá vliv rostlinných potravin a hub na naše zdraví, díky testům 13 druhů hub zjistil, že některé z nich obsahují velké množství dvou typů antioxidantů, konkrétně ergothioneinu a glutathionu. Jejich největším zdrojem jsou přitom například naše klasické hříbky. Jednu z látek, tedy ergothionein či glutathion, má každá houba. Jen některé ale obsahují obě látky a jejich potřebné množství. Hřib je právě jednou z hub s touto výsadou.

Tuzemské hřiby obsahují obě antioxidační látky, které zpomalují stárnutí.

Antioxidační odboj

Antioxidanty jsou v našem těle přítomny proto, aby nás chránily před volnými radikály. Ty se tvoří při takzvaném oxidačním stresu. Jde o proces, který vzniká jako doprovodná reakce při tvorbě energie z přijaté potravy. Díky tomuto procesu se v organismu začnou hromadit právě volné radikály, tedy vysoce toxické atomy kyslíku s nepárovanými elektrony, které poškozují buňky, proteiny, a dokonce DNA.

Tím, jak stárneme, začnou antioxidanty postupně v našem organismu ubývat. A tak dostávají o to větší prostor volné radikály, které postupně způsobují onemocnění spojená s procesem stárnutí, jako jsou rakovina, koronární onemocnění srdce či Alzheimerova choroba. Pravidelná konzumace hub by tedy měla přinést intenzivní přísun ergothioneinu a glutathionu, díky čemuž by bylo tělo účinně chráněno před oxidačním stresem.

Uctívání hub

Houby, a nejen ty jedlé, svojí tajemnou biologií přitahovaly lidstvo od starověku. Podle pradávných textů, legend a mýtů byly starověkými civilizacemi ctěnyctěny, nebo byly naopak obávány pro svou moc. Houby totiž mají mnoho různorodých vlastností, jež umí využít jako léčebný prostředek, ale naopak i zneužít k otravě či některé druhy zkoušet jako halucinogen.

Houby jsou skvělé na jakýkoli způsob. A antioxidantům teplota varu nevadí.

Pokud tedy chcete zpomalit stárnutí a bránit se před nemocemi, jež jej doprovází, konzumujte houby co nejvíce. A pokud možno právě oblíbené hříbky. Antioxidanty obsahují všechny druhy, ale pro obyčejného člověka je těžké určit, které mají oba typy v potřebném množství. Beelman také dodává, že tepelná úprava hub nemá na antioxidanty vliv, protože jsou imunní vůči vysokým teplotám. Takže smaženice ani houbovka nevadí. Naopak.

foto: Shutterstock, zdroj: MessageToEagle