Mysleli jste si, že miminko ovlivní jen to, co jíte? Vědci z institutu Maxe Plancka teď začali ukazovat i na váš nos. Vystavili totiž těhotné myši vůni tučných potravin, jako je slanina či bůček, a zároveň je krmili zdravou stravou. Matky následně nevykazovaly žádné metabolické změny, ale jejich potomci už ano. Mladé myši měly větší sklon k nadváze, rozvoji inzulínové rezistence a změnám v mozkových oblastech, které řídí hlad, metabolismus a odměnu. Výsledky tedy naznačují, že pouhá expozice pachům, ať už v děloze nebo během kojení, může ovlivnit dlouhodobé zdraví dítěte, nezávisle na stravě nebo váze matky.
Navíc se potvrdilo, že se změnily nervové dráhy spojené s chutí k jídlu a motivací, takže mozky novorozených myší se podobaly mozkům, typickým pro obézní zvířata. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč má včasná smyslová expozice tak silný vliv na formování stravovacích návyků v pozdějším životě.
Ačkoli byl výzkum prováděn na zvířatech, odborníci tvrdí, že otevírá dveře k přehodnocení zdraví plodu. Budoucí studie na lidech by mohly určit, zda omezení expozice silným pachům tučných potravin během těhotenství může pomoci snížit riziko obezity u dětí.