Žloutenka řádí koncem v roce 2025 na plné pecky. V Praze onemocnělo přes tisíc lidí, což se nezdá tak moc, počet potenciálních rizikových kontaktů ovšem roste exponenciálně. Nikomu to nepřejeme, nicméně dobrou zprávou je, že žloutenka je velmi dobře léčitelná. Poškozená játra ovšem potřebují regenerovat a naprosto zásadní nástroj k tomu je dieta.

Když lékař vysloví diagnózu žloutenka, většina lidí si představí jídlo bez chuti a nekonečné týdny plíživého hladu. Není to ale tak úplně pravda. Játra jsou centrální čistící stanicí těla a potřebují klid, ovšem nemůžete je vystavit hladu. Správně zvolené jídlo jim dá prostor regenerovat a nemusíte přitom trpět hladem. A když budete trochu šikovní a zapojíte i fantazii, můžete objevit, že i dieta č. 4 (s omezením tuků) může být docela fajn.

Jídlo v malých dávkách neškodí

Dieta až nápadně připomíná standardní výživová doporučení. S tím, že to, co se říká při zdravé výživě, platí při žloutence dvojnásob. Je nutné jíst pravidelně, menší porce a vyhýbat se velkým dávkám tuku. Uvědomte si, že vás nečeká hladovka, ale šetrný režim, který uleví trávení. Doporučená výživa jsou plnohodnotná jídla, která organismus nebudou příliš zatěžovat. Tuky jsou omezené, není to o tom, že je musíte vynechat. Používejte především ty kvalitní, například rostlinné oleje nebo malé množství másla. Cílem je, aby játra měla dost energie na opravu poškozených buněk a nevysilovala se zpracováním nekvalitních potravin.

Co zařadit do jídelníčku

Jaké pečivo si můžete dopřát?

Používejte hlavně bílé. Ideální jsou den či dva staré rohlíky, housky, veka  nebo toustový chléb, starší nebo lehce opečené. Celozrnné pečivo vynechejte, vláknina v této fázi trávení spíše zatěžuje.

Mléčné výrobky ano, ale jen nízkotučné

Tady se doporučení liší: při nízkotučné dietě používejte logicky pouze nízkotučné varianty. Kefír, acidofilní mléko, netučné jogurty, tvaroh, na výběr toho máme spoustu. Na gorgonzolu, ementál a smetanu do kávy si nechte na nějakou dobu zajít chuť.

Maso – hlavně drůbež, na párky zapomeňte

Kuřecí či krůtí maso je ideál. Můžete si dopřát také kvalitní telecí, samozřejmě libové, s minimálním množstvím tuku. Maso můžete vařit, dusit či připravovat v horkovzdušné troubě. Pokud používáte mleté maso, pak pouze z libového masa, vyhněte se směsím, tam je skoro vždy tučné vepřové. Z uzenin pouze šunky s vysokým obsahem masa, ideálně také krůtí. Na párky a paštiky zapomeňte taky.

Přílohy ano, když si nekupujete smaženou rýži

Tady máte relativně vysoký výběr. Můžete jíst brambory (ne kaši se smetanou prosím), rýži (ne tu smaženou, prostě suchou bílou), těstoviny, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku. Vařené a dušené, bez přepalovaného tuku.

Zelenina s rozumem

Zpočátku pouze vařenou či dušenou, později, po konzultaci s lékařem, i jemně syrovou. Doporučené jsou například mrkev, cuketa, dýně, květák, špenát, rajče bez slupky. Naopak syrová cibule nebo česnek mohou jádra dráždit, ty můžete jen výjimečně. Nebo se jim raději vyhněte úplně.

Ovoce je nové cukroví

Ideální volbou je oblíbený banán či jablko, rozmixované a třeba s piškotem jsou ideální snídaní. Chybu neuděláte ani broskví či hruškou. Ovoce konzumujeme nejlépe rozmixované, v kompotu nebo jako pyré. Podobně jako u zeleniny se syrové ovoce doporučuje až později. Citrony, kyselé ovoce a věci s pecičkami raději ne, nedrážděte tělo zbytečně.

Polévka má jméno vývar

Kouzelné slovíčko zní vývar. Zapomeňte na kulajdu a gulášovku, klasický vývar s nudlemi je váš přítel. Může to být i zeleninová či rajská polévka, ovšem žádné jíšky ani zahušťovací prostředky. Pokud na tom trváte, nastrouhejte do polévky brambor nebo kousek starého chleba.

Sladkosti nemusíte vůbec poznat

Tady vás budou děti milovat. Sladké je totiž povoleno, ale s rozumem. Můžete jim připravit tvarohové nebo ovocné knedlíky, žemlovku s jablky, rýžový nákyp, a pokud použijete nízkotučné mléko, tak také pudink. Jako sladidlo používejte med nebo javorový sirup. Když budou děti loudit čokoládičky, nabídněte jim piškoty. Bude jim to chutnat, uvidíte.

Pijte hodně. A tím nemyslíme pivo.

Naprostý základ. Musíte pít, a to hodně. Vodu, slabý čaj (nejlépe ovocný), ředěné džusy, ideálně bez konzervantů. Na blacklist jdou sladké limonády a káva s mlékem. A na alkohol si nechte zajít chuť úplně, ten poškozuje i naprosto zdravá játra, natož ta vaše, která potřebují regenerovat.

Při jídle nespěchejte, je to stresující a játra to vnímají. A nezapomeňte si po jídle odpočinout. Tentokrát můžete před poledním šlofíkem bez přehánění říct, že to „máte doporučeno od lékaře“.

Čemu se tedy vyhnout?

Několik tipů už jsme zmínili v kategoriích výše. Jsou to věci, které si většinou hodně vychutnáme, ale teď tedy bohužel. Žádné tučné a smažené pokrmy. Žádnou těžko stravitelnou zeleninu (což jsou třeba luštěniny), žádné ostré koření, uzeniny, čokoládu, plnotučné mléčné výrobky, nebo dokonce smetanu. Zapomeňte na celozrnné pečivo, do plavek můžete hubnout, až se uzdravíte.

Tipy pro domácí péči

Ještě jednou: jezte často a v malých porcích, klidně pětkrát až šestkrát denně. Jídlo by mělo být vlažné, ne studené ani horké. Fritovací pánev na chvíli ukliďte dozadu do skříně, nebudete ji potřebovat. Naopak jestli máte napařovací hrnec, může se vrátit na výsluní. Při jídle nespěchejte, je to stresující a játra to vnímají. A nezapomeňte si po jídle odpočinout. Tentokrát můžete před poledním šlofíkem bez přehánění říct, že to „máte doporučeno od lékaře“.

Dobrá zpráva na závěr

Žloutenka se většinou hojí dobře, pokud tělu dáte prostor. A právě šetrná strava je ten nejdůležitější „lék“, který máte každý den doslova na talíři. V praxi to znamená: nic těžkého, nic přepáleného, ale ani nic bez chuti. Vařte jednoduše, s respektem k vlastnímu tělu – a ono se vám to vrátí.