fbpx

Černý kašel a novorozené děti: Nechte se očkovat ještě v těhotenství, doporučuje ženám gynekolog 1 fotografie
MUDr. Martin Hrehorčák. (zdroj: se svolením Martina Hrehorčáka)

Novorozenci jsou jednou z nejohroženějších skupin, těhotenství může být komplikací i při léčbě těhotných žen.

Zveřejněno: 21. 3. 2024

Černý kašel se v Česku dále šíří a epidemiologové bijí na poplach. Jedinou účinnou ochranou je očkování, které však chrání člověka jen po určitou dobu. Onemocnění může ohrozit i těhotné ženy a jejich nenarozené děti, gynekologové proto doporučují, aby se ženy nechaly očkovat ještě před porodem. Mohou tak ochránit sebe i dítě po dobu, než bude moci být samo očkováno.

O očkování proti černému kašli při plánování těhotenství a v jeho průběhu hovoří gynekolog  MUDr. Martin Hrehorčák z IVF centra Clayo Clinic. Jako expert na neplodnost a gynekologii se účastní kongresů po celém světě a přednáší zejména o vlastních výzkumech na poli reprodukční medicíny a onkogynekologie.

Pane doktore, černý kašel je v Česku doslova na pokraji epidemie. Epidemiologové už dokonce hovoří o počínající epidemii. Jaký dopad může mít toto onemocnění na těhotnou ženu?

Příznaky černého kašle u těhotných jsou stejné jako u kohokoliv jiného s tímto onemocněním. Jedná se o záchvaty dávivého kašle vysoké intenzity. Onemocnění navíc trvá velmi dlouho – v Číně mu říkají kašel sta dní. Pro nastávající maminku, která je už tak vzhledem k těhotenství častěji unavená, je tato nemoc velmi vyčerpávající. Namáhavé je i kašlání samo o sobě, už tak rozbolavělé svaly a úpony na břiše jsou totiž ještě víc namáhány.

Může nemoc nějak ohrozit nenarozené dítě?

Miminku v děloze matky žádné nebezpečí nehrozí. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se matka nakazí těsně před porodem. Pak může po porodu nemoc přenést na dítě. Novorozenci, kteří zatím nejsou očkovaní a nemají vyvinutý kašlací reflex, jsou nejohroženější skupinou. Černý kašel u nich může způsobit závažný zápal plic, který může skončit i smrtí. Nakazit se je přitom velmi jednoduché, černý kašel je vysoce infekční a šíří se kapénkami.

Proč je podle vás důležité, aby se těhotné ženy nechaly proti černému kašli očkovat?

Právě z důvodů uvedených výše. V těle matky se po očkování tvoří protilátky, které se krví dostávají k miminku v děloze a chrání jej v prvních dvou až třech měsících života, dokud nemůže být samo očkované.

Samostatná vakcína k dispozici není. Dostupná je kombinovaná vakcína, která obsahuje protilátky proti černému kašli, záškrtu a tetanu.

Jsou také součástí produkovaného mateřského mléka, takže je po narození dítě chráněné i díky kojení. Miminka narozená očkovaným matkám mají významně nižší riziko onemocnění, a pokud přesto onemocní, je průběh méně komplikovaný.  

Můžete popsat, kdy je nejvhodnější doba na toto očkování a na koho se obrátit?

Nejúčinnější je očkování ve třetím trimestru těhotenství, konkrétně mezi dvacátým osmým a třicátým šestým týdnem. Očkování v pozdějším týdnu těhotenství je také možné, ale přenos protilátek na novorozence není dostačující. Obrátit se je možné na obvodního lékaře, případně na specializované očkovací centrum. V České republice je dostupná kombinovaná vakcína, která dokáže před těžkým průběhem onemocnění spolehlivě chránit. Vakcína obsahuje protilátky proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Očkování je tedy možné spojit i s prodloužením platnosti očkování proti tetanu. Vždy je ale dobré vše konzultovat také s ošetřujícím gynekologem.

To znamená, že samostatná vakcína na černý kašel neexistuje? Pouze tato trojkombinace?

Ano, samostatná vakcína k dispozici není. V současné době mohou být dokonce problémy s dodávkami trojvakcíny a k dispozici je vakcína s účinky proti čtyřem nemocem – kromě výše zmíněných ještě proti dětské obrně, kterou se přeočkovávají desetileté děti. I tou je ale možné se v těhotenství očkovat. Odstup od předchozího očkování proti tetanu by měl být nejméně jeden měsíc. Pokud je toto splněno, nevidím v očkování problém.

Těhotné ženy mají z očkování často obavy s ohledem na vedlejší účinky i ohrožení dítěte. Co vy si osobně myslíte o očkování v těhotenství?

Pokud jde o očkování neživými vakcínami v těhotenství, nevidím v něm nejmenší problém. Vakcíny jsou bezpečné, miminku v děloze určitě neublíží. Naopak přínosy spojené s očkováním jsou značné.

V těhotenství je poněkud omezené užití léků tlumících kašel – zdaleka ne všechny mohou lékaři gravidní ženě předepsat.

U živých vakcín (např. očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) je situace jiná. Tam hrozí přenos infekce na plod a vakcinaci proto nelze doporučit.

Měly by možnost očkování těhotné vždy konzultovat nejprve se svým gynekologem?

Určitě ano. Každé těhotenství je specifické a jakýkoliv krok, týkající se zdraví nastávající maminky, je dobré s gynekologem zkonzultovat. Jednak proto, že gynekolog může rozptýlit její obavy a pochybnosti, jednak je vhodné, aby měl aktuální informace, které se týkají zdraví pacientky.

Co ženy, které plánují otěhotnět? Měly by se i ony raději nechat očkovat ještě před těhotenstvím? Nebo právě z důvodu protilátek na dítě je lepší počkat až v průběhu gravidity?

Početí je velmi nevyzpytatelné a je jen těžké predikovat, kdy se lidově řečeno zadaří. Doporučoval bych proto očkování ženám, které těhotenství teprve plánují. Černý kašel není nic příjemného a pokud je možnost se mu vyhnout, není z mého pohledu o čem pochybovat. V těhotenství je navíc poněkud omezené i užití léků tlumících kašel – zdaleka ne všechny mohou lékaři gravidní ženě předepsat. Pokud je tedy možné onemocnění předcházet, doporučuji tuto možnost využít.

Je možné nechat se naočkovat také v průběhu kojení? 

Určitě ano, kojení není kontraindikací pro očkování. Naopak přináší benefity i pro kojené dítě – protilátky z těla matky se totiž díky mateřskému mléku dostanou i k miminku.

Ještě prosím poraďte těhotným, které se očkovat nemohou nebo nechtějí - jak se proti této nemoci nejlépe chránit

Důsledná hygiena a omezení kontaktu s většími skupinami lidí. Nedoporučil bych návštěvy divadla, kina, cestování hromadnou dopravou.

Pro jinak zdravého dospělého není černý kašel smrtelný, jedná se zkrátka o velmi nepříjemné respirační onemocnění. Čerstvě narozená miminka jsou náchylnější a pro ně nemoc skutečně může mít fatální následky.

Ke zvážení je využití respirátoru, ale uvědomuji si, že zejména v pokročilém stádiu těhotenství už mnohdy ženám dochází dech i bez něj, takže je otázka, jak realistické toto doporučení je.

Může černý kašel způsobit v krajním případě i předčasný porod – například ve třetím trimestru? A jak je to pak s léky v těhotenství, konkrétně s antibiotiky?

Otázku předčasného porodu není možné tak jednoduše zobecnit. Záleží vždy na konkrétním těhotenství a celkovém zdravotním stavu nastávající maminky. Samotný kašel ale předčasný porod nevyvolá. 

Antibiotika je určitě možné užívat i v těhotenství. Důležité je, aby ošetřující lékař o těhotenství věděl a pro léčbu zvolil takovou medikaci, která na těhotenství nebude mít vliv.

Přestože nyní slýcháme o počínající epidemii černého kašle, měli by se lidé, a zejména těhotné ženy, opravdu tolik obávat? Je tato nemoc tak nebezpečná?

Ačkoliv je černý kašel velmi nepříjemné onemocnění, které se člověka drží opravdu dlouho, nemyslím si, že je důvod k přehnané panice. Pro jinak zdravého dospělého není černý kašel smrtelný, jedná se zkrátka o velmi nepříjemné respirační onemocnění. Čerstvě narozená miminka jsou náchylnější a pro ně nemoc skutečně může mít fatální následky. Těm ale dokážeme zabránit očkováním matky, případně důslednou izolací a hygienou.

Související…

Záškrt, tuberkulóza, dna, černý kašel: Domněle vymýcené nemoci opět na scéně
Kristýna Nedobitá

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...