Petr Fořt

Veřejnost je díky internetu a sociálním sítím (a reklamám) zásobována neskutečným množstvím (jakýchsi) informací. Patří mezi ně i ty o nových objevech, či snad dokonce „konečném řešení zdravého stravování“. Motivem bývá co? V mnoha případech jde zase jen o reklamu na mnohdy nesmyslné produkty. Jen...

V minulých dvou dílech o dětské obezitě jsme si řekli, jaké jsou vnější a vnitřní vlivy i další důvody k tomu, že populace našich dětí neustále tloustne. Teď bychom si měli říct, co dělat, aby alespoň „ty naše“ zůstaly v normě. Stačí dodržovat pár základních pravidel, změnit stravu a hodně...

V první části miniseriálu o obezitě (nejen) dětí jsem vysvětlil principy problému, počínaje genetikou přes epigenetiku až po obezogenní prostředí. Teď se pokusím poodejít od teorie a být konkrétnější. Budu se věnovat okolnostem (obezogenní prostředí) a prevenci dětské obezity.

Nadváha a obezita, a to nejen ta u dítěte, je důsledkem vlivu celého komplexu faktorů. O některých z nich nejsou pochyby, na řadu dalších se ale ve studiích či publikacích zapomíná. Dětská obezitologie každopádně výčet příčin omezuje tvrzením, že existují dva zásadní faktory – prvním z nich je...

Věda objevuje neskutečné věci nejenom v oblasti technologie, ale také v potravinářství. Technologie sice na jedné straně slouží pokroku, naneštěstí je obtížné rozlišit, co je pokrok a co nadbytečná, život komplikující "vychytávka". Technologie (a chemie) v potravinářském průmyslu znamená jak...

Minule jsme si říkali něco o intoleranci potravin, která přispívá k nadýmání . Jak se tedy nepříjemným bolestem, které mohou přivodit nemoc, vyhnout? Zásadní je omezit konzumaci kvasitelných sacharidů a pokusit se o úpravu střevního biomu.

Nějak ve mně zůstaly stopy mého původního povolání. Celých 20 let jsem byl fyziologem, biochemikem a výživářem ve vrcholovém sportu. Měl jsem tu čest pracovat s celou řadou sportovních reprezentací – včetně biatlonové. Škoda, v době mého působení nebyla česká biatlonová reprezentace na výsluní,...

výživový odborník s erudicí v klinické biochemii a s praxí ve sportovní fyziologii Věnuje se biochemii vrcholového sportu, obecné výživě a biochemii výživy. Je autorem odborných redukčních programů a výživových stylů. Sepsal Komplexní nutriční typologii (zkráceně KNT) a biochemické mapování stavu...