chutě

Do počátku 20. století dovedli lidé identifikovat a pojmenovat pouze čtyři základní chutě – sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Pak pro svět objevili v Japonsku další. Pátá chuť umami, jak ji pojmenovali, rozhoduje o lahodnosti jídel i nápojů. A právě díky této chuti podle odborníků z Katedry...

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.

Jaroslav Šabat má v Jesenici krámek se zmrzlinou , kterou sám vyrábí a prodává. A v sezóně má nejenže permanentně vyprodáno, musí dokonce odmítat prodejce, kteří od něj chtějí kupovat ve velkém. Zmrzlina z čerstvých surovin a od absolventa italských zmrzlinových škol prostě letí.

Slovo ájurvéda znamená věda o životě. Není to náboženství, je to dharma, nejvyšší moudrost zaznamenaná v posvátných indických textech védách. Říká se, že védy jsou jako vítr, nepatří žádné zemi ani člověku. Védy neříkají, že toto je jediná cesta. Hovoří o tom, že každá cesta, na kterou se vydáme s...

Letošní úroda švestek nebo meruněk byla podle všech údajů snad na všech místech Čech a Moravy rekordní. To se odráží na kvalitě a množství nejen kompotů a povidel, ale pochopitelně i ovocných pálenek. {související} Ten, kdo si myslí, že se taková „plnotučná“ slivovice hodí maximálně ke špeku při...