Během všemožných karantén se lidem změnilo nastavení mysli. Jsou opatrnější, co se týče plánování, zároveň si ale uvědomují potřebu zážitkových dovolených a snaží se odprostit od práce a odpočinout si. Proto bude dál přibývat cestovatelů, kteří se vydají na dovolenou s cestovní kanceláří.

Za zážitky i zážitkovým ubytováním

I samotné cestovky udělaly kroky kupředu a nabízí dnes řadu autentických zážitkových pobytů na nejkrásnějších místech světa s covidovým připojištěním, tedy tak, aby vaši investici do sebe, protože právě tím dovolená je, nic neohrozilo. 

Tradiční vietnamské krevetové minipalačinky Banh Knot. (zdroj: Shutterstock)


Vyzkoušejte proto zážitkovou dovolenou i vy a vydejte se objevovat (a dokonce i sami uvařit) speciality vietnamské kuchyně.

Zážitky se ale netýkají jen programu. Měli byste vyzkoušet i nová a neotřelá ubytování, která vám zintenzivní prožitek z celé dovolené. Mezi taková patří třeba ubytování v safari kempech nebo dvě noci strávené v chatičkách na okraji národního parku v Thajsku

Kratší a častější dovolené

Zatímco jedna skupina cestovatelů začala jezdit na dlouhé dovolené, kde stráví několik dní prací na počítači, druhá skupina došla k závěru, že je lepší vyjet na prodloužené víkendy nebo kratší dovolené, kde si od práce dokonale odpočinou. Ovšem tento digitální detox si budou moci dopřát třeba i několikrát do roka. 

Pár se fotí před stockholmskou katedrálou v Gamla Stanu. (zdroj: Shutterstock)


Chtěli byste zažít noc v poušti Wádí Rum nebo poznat blahodárné účinky Mrtvého moře a vidět skalní město Petra? Dnes už se můžete na krátkou dobu podívat dál než k našim sousedům! Zajímá vás Skandinávie? Objevte krásy Stockholmu.

Tzv. mikrodovolené vám pomohou restartovat se a načerpat energii do dalších dní. Mikrodovolená má pozitivní účinky na vaše zdraví, pomáhá bořit stereotypy a posílí vaši sebedůvěru. 

Čas na odpočinek

Ne každý cestovatel je fandou aktivní dovolené. A to je v pořádku, každý je jiný. Někteří před surfováním na vlnách v Portugalsku raději dají přednost wellness pobytu v nejkrásnějších městech Evropy. 

Vyzkoušejte oblíbené lázně v Maďarsku. (zdroj: Shutterstock)


Pokud patříte mezi milovníky odpočinkové dovolené, vydejte se do budapešťských termálních lázní a užijte si navrch krásy hlavního města Maďarska.

Hory na vzestupu

Sociální sítě přispívají pozitivně k větší návštěvnosti přírody – a tedy i hor. Kromě nádherné české krajiny můžete navštívit i cizí zemi, poznat její kulturu a užít si třeba nezapomenutelné výhledy na oceán, který v České republice nemáme. Dejte si do těla a navštivte okouzlující Madeiru.

Nekonečné bohatství Madeiry je v její přírodě. (zdroj: Shutterstock)


Dokážete velké věci! Poznávejte svět, poznávejte sebe.

Související…

Poznávejte svět i sebe: 7 důvodů, proč pravidelně balit kufry a cestovat
Martin Šimek, Radynacestu.cz


foto: Shutterstock, zdroj: Rady na cestu