Psychopati tvoří 1 % populace a ti úspěšní vyčnívají z davu. Jsou charismatičtí, výřeční, sebejistí, úspěšní. Jsou chytrými manipulátory, kteří lidi ve svém okolí využívají k dosažení svých cílů. Jak říká psychiatr Radkin Honzák, psychopat vás zkrátka ukecá. A to i k něčemu, co pro vás vůbec nemusí skončit dobře. Psychopat nemá emoce, necítí výčitky a nepociťuje strach.

Čím to? To nám vysvětlil MUDr. František Koukolík v přednášce V mozku psychopata. Psychopat nemá propojená ta centra mozku, která jsou zodpovědná právě za emoci strachu. Absence strachu tedy pramení z poruchy centrálního nervového systému, která je objektivně zjistitelná.

Na konferenci se dala sehnat i spousta odborné literatury.

Uprostřed přednášky na téma Psychopati mezi námi jsme byli instruováni, abychom ignorovali případný požární poplach. V pražském Motole, kde se konference konala, totiž zrovna probíhalo požární cvičení. Kdyby si pořadatel tuto poznámku odpustil, ukázalo by se velmi rychle, kdo v sále je a kdo není psychopat. "Normálního" člověka by totiž představa šlehajících plamenů na rozdíl od psychopata rozhodně nenechala chladným.

Psychopat a vztahy

Pokud jste v jakémkoli vztahu s psychopatem, tak to už dost možná tušíte. Psychopat je ve vztazích bezohledný, impulsivní a bezcitný. Má silnou potřebu takzvané overstimulace neboli extrémních vzruchů. Proto miluje sex a vyhledává mezní situace. Překračuje hranice a to tak, že rychle. Ve vztazích, a to jak osobních, tak pracovních, jedná bez ohledu na následky.

Psychopati jsou impulsivní a rádi riskují – mohou být díky svému vystupování vnímáni jako odvážní a pokrokoví. Ale to jen do té chvíle, než vaši firmu pošlou svým neuváženým riskováním ke dnu.

Jak s ním komunikovat?

Dle psychologa Radka Ptáčka můžete psychopata porazit svou sebejistotou a tím, že mu dáte najevo, že byl odhalen. Pokud s psychopatem žijete, je to váš zaměstnanec nebo šéf, jednoho dne si konečně uvědomíte, že se s ním prostě nedá komunikovat. Do té doby totiž systematicky a bez výčitek ruinuje váš život a nic na něj nezabírá.

A jak si být jisti, že máte co do činění s psychopatem? Jednou z variant je praštit ho po hlavě, nacpat do kufru auta a odvézt na neurologii (protože dobrovolně s největší pravděpodobností nepůjde), druhou, pacifičtější cestou je podrobit ho Hareho testu, který nabízí soubor otázek a odpovědí, jež by měly psychopatické chování odhalit. Pokud tento test ale budete zkoušet třeba sami na sobě a vyjdou vám vysoká čísla, měli byste navštívit specialistu.

Slavní čeští psychopati

Překvapila nás informace, že diagnóza psychopat byla v Čechách zrušena. Údajně proto, že psychopati vnímali toto označení jako příliš hanlivé. Bylo tedy nahrazeno širokým spektrem poruch osobnosti. Psychopatie má přitom dlouhou historii napříč kulturami a velmocemi, České země nevyjímaje. Typickým příkladem psychopata českých dějin je Rudolf II., který měl dle slov Radkina Honzáka "bipolární poruchu štrejchlou paranoiou".

Z nedávné historie se proslavil český psychopat Harry Jelínek. Ten si pronajal na čtrnáct dní Karlštejn a za necelý týden ho stačil "prodat" cizincům, kteří tam přijeli natáčet film. S tučnou zálohou uprchl do zahraničí. Jelikož oběti měly z ostudy kabát a nechtěly z ní mít i stan, tak Jelínka ani nežalovaly.

Kdybychom měli jmenovat slavné české psychopaty dneška, byli bychom tu dlouho – ono vyjmenovat všechny představitele vlády společně s výčtem jejich poruch osobnosti není zrovna látka na článek o 3000 znacích. A co nás ještě na přednášce zaujalo? Snad jedna velmi trefná a aktuální poznámka: Jestliže národ a stát nebudou kontrolovat úspěšné psychopaty, budou úspěšní psychopati kontrolovat národ a stát.

foto: Archiv a Shutterstock, zdroj: Psychopatie.cz