V poslední době se hodně mluví o mozku, o kvantové fyzice a o tom, jak přenastavit naše myšlení. Slyšeli jsme to už milionkrát. Je to stále dokola. Myslete jinak, myslete jinak a myslete úplně jinak. Nakonec už ani nevíme, jak jinak máme vlastně myslet.

A tady to možná často začíná. Nevědět, co přesně udělat, nemít vůbec žádné návody ani postupy. Člověk je zajímavá a velmi složitá bytost. Odmalička nás utváří naše okolí a tolik vlivů, že je složité určit, která z těch věcí měla na náš charakter a chování zásadní vliv.

Přítomnost je jediný bod našeho světa, který máme k dispozici.

Přítomný okamžik

Hodně metod se zabývá tím, co bylo – a snaží se to všelijak vyčistit. Ale co když je klíč v tom, kde se potkává mystika s moderní vědou? A kde to přesně je? Aha, počkejte! Tady. Ano, přesně tady a teď. Přítomnost. Jediný bod našeho světa, který máme k dispozici. Jediné, na co si můžeme opravdu sáhnout.

Tady a teď nám leží přímo před nosem. A to by mohl být klíč k řešení našeho života. Protože jestli nás něco ovlivnilo tak, že se nám to dnes nelíbí a nebo se v tom necítíme dobře, pak se to musí nutně projevovat v naší každodenní realitě. Teď a tady. Dnes a denně nám to musí komplikovat život. Jinak hledáme něco, co by mohlo být problémem, a možná to tím hledáním vlastně vytváříme. Nebo minimálně podporujeme. A o tom dnes mluví i kvantová fyzika. Že si vytváříme svoji vlastní realitu tím, jak ji vnímáme.

Přihlaste se na transformační workshop „S Tygrem v kleci“, který proběhne v Praze 17. a 18. 6. 2017.

Staré vzorce chování 

Máme tedy v sobě staré vzorce chování, které nás formují a udržují v tom, jak svět vidíme, a tím i vytváříme každou vteřinou stále dál? Ano, určitě. Ale klíč neleží někde v minulosti, o které si možná už ani nepamatujeme, jak se opravdu odehrála (díváme se na ni zkresleně skrze naše mlhavé vzpomínky). Možná klíč k našemu potenciálu leží právě tady. Právě teď. Teď je ten moment, kdy se můžeme rozhodnout a začít myslet, vnímat a dělat věci jinak.

Že se to lehce řekne a hůř udělá? Není to možná tak těžké. S Tygrem v kleci – již brzy....

Čtěte také: 

Tereza Hanusová: Síla myšlenky

Designérem svého života: Hlavní myšlenky světového bestselleru

S Tygrem v kleci

 

foto: Shutterstock a archiv