Jáhlové kuličky, nápadně připomínající oblíbená Rafaela, jsou zkrátka ideálním dezertem do ruky. Chutnají přímo božsky a při jejich přípravě snadno zapojíte i děti, které bude tvarování cukrovinek ze sladkého těsta určitě moc bavit.

Jáhly neboli loupané proso jsou známé už od pradávna. Obilnina původem z Indie je známá především díky nulovému obsahu lepku, a tak je vhodná i pro osoby s intolerancí na gluten, kterých v poslední době neustále přibývá. I když je tato plodina dnes hodně opomíjena, zasloužila by si opětovný návrat do našich jídelníčků. Už jen kvůli vysokému množství minerálních látek a vlákniny.  Na cca 20 kuliček o velikosti pingpongového míčku budeme potřebovat: 

Jáhly se hodí na přípravu slaných i sladkých jídel.

Ingredience:  

2 hrnky vařených jáhel
390 g (jedna plechovka) neslazeného kondenzovaného mléka
80 g bílé čokolády
6 lžic cukru muscovado
Kokos na zahuštění těsta a na obalení

Postup:

Uvařené jáhly smícháme s cukrem, kondenzovaným mlékem a vše důkladně rozmixujeme v kuchyňském robotu. Pokud je těsto moc hutné, zředíme podle potřeby ještě trochou kondenzovaného mléka. Těsto by mělo mít krémovou konzistenci. Hmotu zahustíme strouhaným kokosem tak, aby se z ní daly tvarovat kuličky. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vlijeme do směsi, pečlivě promícháme a necháme vychladnout. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Skladujeme v chladu, kde vydrží i několik dní.

foto: Shutterstock