Ryba s banánem. Kombinace, která zní možná bláznivě, ale chutná. Moqueca capixaba je brazilský sváteční recept, v každém ze států této největší země Latinské Ameriky se připravuje jinak.

Nejvyhlášenější je z města Vitória – metropole brazilského státu Espírito Santo. Pokrm lze připravit ze surovin, které lehce seženete i v Česku. Je jednoduchý na přípravu, kterou jsem pro vás – po létech praxe – zjednodušila a „počeštila“.

Na dvě porce budete potřebovat:

2 střední filety bílé ryby bez kosti
1 hrst krevet 
2 velké cibule
2 velká rajčata
1 svazeček čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 banán
2 lžíce červené papriky
olivový olej 
sůl
uvařenou rýži jako přílohu

Postup:

Filety nakrájejte na kousky, krevety propláchněte a nechte okapat. Cibuli, rajčata, česnek a koriandr nakrájejte na drobné kousky. V hrnci rozpalte olivový olej (nešetřete!) a nechte v něm lehce orestovat 1 česnek. Když česnek změkne, přidejte cibuli, rajčata a koriandr a celou dobu míchejte. Pokrm zaprašte paprikou. Poté vložte nakrájené filety, přidejte zbylou zeleninu, osolte a opět přidejte trochu olivového oleje. Nechte ingredience propojit cca 10 minut za stálého míchání. Poté nakrájejte banán na kolečka a přidejte jej do hrnce. Podávejte s rýži. Pokrm posypte zbytkem čerstvého koriandru.

Čtěte také: 

Závin nemusí být jen sladký. Vyzkoušejte náš s mrkví a koriandrem!

Jemná ovesná kaše s oříškovým máslem

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

Krém z obyčejné mrkve, který vás neobyčejně překvapí