Na mnoha místech naší země se začínají rojit farmářské trhy. Zaplať Pánbůh za ně a taky pozor na ně! To je můj vzkaz, výzva i varování na základě osobní zkušenosti.

Pokud se dobře pamatuji, venkovní trhy se nacházejí ve všech zemích světa a tradičně fungují stovky a v některých teritoriích dokonce tisíce let.

Každý občan ví, že v určitý den přijde ráno na trh, nakoupí, a večer že trh zase zmizí. Trhy bývají většinou pod širým nebem, obchoduje se tváří v tvář a každý stánek je specifická samostatná jednotka. Může se smlouvat o ceně a bývá zvykem, že trh nabízí především produkty místní provenience nebo pocházející z blízké lokality. To je zárukou čerstvosti, sezónnosti, rozumné ceny a autentičnosti. Holoubátka v Anjou, ravioli v Toskánsku, česnekoví krabi v Singapuru či curry wurst v Berlíně. U nás to může být třeba Malínský křen, Davelská klobása nebo beskydské jehněčí.

Jenže na farmářských trzích se bohužel také podvádí. Objevují se chytráci, kteří nabízejí zaručeně české brambory z Polska, stoprocentní přeštické prasečí jitrnice z Rumunska, kváskový chleba bez kvásku atd. Je třeba být nesmírně ostražitý.

Také jsem se mnohokrát spletl. Nabízím vám proto několik triků: Dívejte se trhovcům do tváře a na ruce. Mnoho vám napoví, zda jsou to skuteční vlastníci svých produktů. Pozorujte, jestli mají upracované dlaně, ptejte se jich, v jakých podmínkách pěstovali své plodiny, požádejte, ať vám dají ochutnat. Raďte se s nimi, jak máte upravovat jejich maso, z jakých ingrediencí je jejich džem, jaké používají konzervační látky. Pokud se na některý trh vracíte častěji, najděte si svého stabilního dodavatele. On musí vědět, že u něj vždy něco utratíte. A pokud tuhle nepsanou dohodu myslí vážně, věřte, že vám nikdy neprodá zvadlou zeleninu nebo zkyslý sýr. Bude vám naopak radit, od koho je lépe brát jablka a kde mají spolehlivé domácí sádlo.

Farmářské trhy, to nejsou obří sterilní shopping centra, ale naopak, nabízejí vám osobní formu prodeje. Musíme být vděční, že je u nás zase máme, musíme si je hýčkat, ale i vychovávat.

foto: Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant