Kalifornští úředníci se při posledních požárech v polovině září obávali, že se oheň, který se šířil po okolí, do takzvaného Obřího lesa, háje některých z největších stromů světa, dostane během několika hodin. Tento les je domovem asi dvou tisíc sekvojí, a to včetně té nazvané Strom generála Shermana. Jde o rekordní strom z hlediska objemu, navíc je starý asi 2 500 let.

V okolí lesa přitom v půlce září řádily neustále se rozšiřující požáry několik dnů. Do boje s plameny bylo zmobilizováno více než 350 hasičů, kterým vypomáhaly helikoptéry a hasicí letadla. Hasiči každopádně neváhali a pustili se do záchrany nejvzácnějších stromů. Několik z nich včetně Stromu generála Shermana zabalili z ochranných důvodů do alobalové folie. „Je to velmi významná oblast, takže na ochranu tohoto háje je vynaloženo velké úsilí,“ řekla listu LA Times mluvčí národních parků Sequoia a Kings Canyon Rebecca Patersonová.

Odolný proti plamenům?

Podle objemu je Strom generála Shermana největším známým živým jednokmenným stromem na Zemi a odhaduje se, že je starý přibližně 2 300 až 2 700 let. Strom v roce 1879 pojmenoval po generálu americké občanské války Williamu Shermanovi přírodovědec James Wolverton, který sám sloužil jako nadporučík v 9. indiánské kavalerii pod Shermanovým velením.

Letos v tomto státě řádilo více než 7 400 požárů, které spálily více než 2,2 milionu akrů země.

V roce 1931, po srovnání s nedaleko stojícím Stromem generála Granta, byl Strom generála Shermana označen za největší na světě. Určujícím faktem bylo měření objemu dřeva. Odborníci tvrdí, že sekvoje jsou velmi odolné proti ohni a vyvinuly se tak, aby přežily plameny.

Kalifornii sužují požáry odjakživa, dokumentovány jsou už z dob kolonistů. Letos v tomto státě řádilo více než 7 400 požárů, které spálily více než 2,2 milionu akrů země. Způsobily je vyšší teploty a extrémní sucha. Klimatické změny zvyšují riziko horkého a suchého počasí, které pak způsobí požáry. Požár Dixie, druhý největší, který stát letos zažil, byl nakonec do 20. září uhašen. „Protipožární ochrana“ kolem nejvzácnějších stromů ale zatím zůstává.

Související…

I les má svůj internet: Wood Wide Web
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC