fbpx

Změna klimatu může v Americe přinést více násilí i desetitisíce sebevražd 1 fotografie
Zde zatím ještě bez násilí: Takhle vypadala pláž na Coney Islandu v newyorském Brooklynu letos 4. července. Lidé zatím nechtěli nic jiného než se trochu svlažit

Vědci z Berkeley a Stanfordu zjistili, že sebevražd a depresivních výlevů na Twitteru přibývá se zvyšující se teplotou

Zveřejněno: 17. 7. 2019

Změny klimatu, přesněji řečeno zvýšení teplot, by mohly navýšit míru sebevražd. Na přelomu století jich mají jen ve Spojených státech a Mexiku přibýt až desetitisíce. To je hlavní sdělení nového dokumentu o změně klimatu od výzkumníků ze Stanfordu, University of California, Berkeley a dalších institucí. Vědci se snažili objasnit souvislost vysokých teplot s dlouhodobě pozorovaným vzestupem počtu sebevražd během teplejších měsíců roku.

Analýzou desetiletí posbíraných dat napříč tisíci městy a okresy a pokusem o eliminaci dalších faktorů dospěli výzkumníci k závěru, že zvýšení průměrné teploty o 1 °C zvyšuje míru sebevražd o 0,7 % ve Spojených státech a o 2,1 % v Mexiku.

Každý další 1 °C v průměrných měsíčních teplotách zvyšuje pravděpodobnost používání depresivního jazyka a výrazů ve tweetech až o 1,35 %.

V rámci klimatického scénáře OSN by do roku 2050 měly vzrůst teploty o 2,5 ˚C ve Spojených státech a o 2,1 ˚C v Mexiku, což by mělo mít za následek 9 000 až 40 000 dalších sebevražd v těchto zemích a v daném období.

Větší teplo, menší pohoda

Samotný mechanismus toho, jak rostoucí teploty zvyšují počty sebevražd, není možné zjistit, ale jedna z hypotéz je taková, že vysoké teploty přímo ovlivňují duševní pohodu, asi kvůli vedlejším účinkům termoregulace. Jinými slovy, způsoby proudění krve v mozku se mohou měnit podle toho, jak tělo funguje při snaze udržovat si teplotu v určitém rozsahu.

Teplo zásadně ovlivňuje lidskou mysl i to, jak se člověk rozhoduje způsobovat nějaké škody.

Ve snaze vyhodnotit, zda se vysoké teploty projevují na duševní pohodě lidí, analyzovali výzkumníci data z více než 600 milionů tweetů s daty o poloze a zjistili, že každý další 1 °C v průměrných měsíčních teplotách zvyšuje pravděpodobnost používání depresivního jazyka a výrazů ve tweetech (jde například o slova samota, uvěznění nebo sebevražda) až o 1,35 %.

A přibude násilí

Citovaný výzkum se tak přidává k rostoucímu množství zjištění, že změna klimatu bude mít rozsáhlý dopad na lidské zdraví a pohodu. Dřívější práce Marshalla Burkeho ze Stanfordu a Solomona Hsianga z Berkeley dospěla k závěru, že se také celosvětově významně zvýší míra násilí.

Solomon Hsiang tvrdí, že teplo zásadně ovlivňuje lidskou mysl i to, jak se člověk rozhoduje způsobovat nějaké škody. Nejedná se tedy jenom o tendence ubližovat ostatním, ale i sám sobě, čehož nejvyšším stupněm je pak sebevražda.

Související…

Proč do Čech migrují klíšťata z Moravy? Souvisí to i s klimatem, říká Libor Grubhoffer
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...