fbpx

Největší znečišťovatelé se pomalu začínají hlásit k zelené politice. Hlavní ropné společnosti zatím zůstávají u proklamací

Zveřejněno: 25. 10. 2018

Problém je to globální, ale nemá zase tak moc zdrojů, jak by se mohlo zdát. Klíč k řešení klimatických změn drží poměrně malý počet producentů fosilních paliv a jejich investorů. Je jich sto a jejich výroba je od roku 1988 zdrojem více než sedmdesáti procent světových emisí skleníkových plynů.

Související…

Čína vyřadila z provozu 40 % továren nesplňujících emisní normy
Radek Chlup

Souhrnná zpráva nazvaná stroze Carbon Majors Report, kterou vydala nezisková organizace CDP (Carbon Disclosure Project), loni odkryla zásadní zdroje skleníkových plynů a jejich původců. V tomto případě jde konkrétně o výrobce fosilních paliv. Databáze byla sestavena z volně dostupných údajů a má podnikům a jejich investorům poskytnout přehled o tom, jak si v produkci skleníkových plynů stojí v porovnání s konkurencí, a zároveň kvantifikovat jejich podíl na klimatických změnách.

Nadvláda gigantů

Zpráva odhaluje, že více než polovina celosvětových průmyslových emisí od roku 1988 vede k pouhým pětadvaceti firmám a státním subjektům. Za nejvýznamnější producenty skleníkových plynů jsou považovány ropné a energetické společnosti ExxonMobil, Shell, BP a Chevron. Pokud bude nárůst spotřeby fosilních paliv pokračovat v příštích 28 letech stejnou rychlostí jako mezi roky 1988 a 2017, pak podle zprávy stoupne ke konci tohoto století průměrná teplota o 4 °C. To prý může mít katastrofické následky včetně zániku některých rostlinných a živočišných druhů a rizika celosvětového nedostatku potravin.

Pětina globálních emisí skleníkových plynů v průmyslu je podle výzkumu dotována státními investicemi.

Studie Carbon Tracker v roce 2015 uvedla, že firmy působící oblasti fosilních paliv riskují během nadcházejícího desetiletí ztrátu více než 2 bilionů dolarů tím, že budou pokračovat v produkci uhlí, ropy a zemního plynu. Tyto produkty by přitom mohly být vzhledem k mezinárodnímu dění v oblasti změn klimatu a v pokroku v oblasti obnovitelných zdrojů energie brzy bezpředmětné. Pětina globálních emisí skleníkových plynů v průmyslu je podle výzkumu dotována státními investicemi. To je podle některých odborníků pro správce veřejných peněz dost riskantní, jelikož svět se pomalu ale jistě přesunuje od fosilních paliv k čistší energii.

Zelené investice

Existují samozřejmě firmy, které se směrem k budoucnosti stavějí opačně, tedy zodpovědně. Téměř 100 firem včetně společností Apple, Facebook, Google a Ikea se v rámci iniciativy RE100 zavázalo, že bude ve svých provozech využívat 100% obnovitelné energie. Společnost Volvo oznámila, že všechna její auta, vyráběná od roku 2019, budou elektrická nebo hybridní.

Společnost Volvo oznámila, že všechna její auta, vyráběná od roku 2019, budou elektrická nebo hybridní.

I ropné a plynárenské společnosti se pustily do „zelených“ investic. Společnost Shell založila v roce 2015 odnož obnovitelných zdrojů s investicí ve výši 1,7 miliardy dolarů a společnost Chevron prohlásila, že je odhodlána spravovat „své“ emise skleníkových plynů a investuje do dvou největších světových projektů v oblasti zachycování a ukládání uhlíku. I společnost BP je prý odhodlána být součástí „řešení reagujících na změny klimatu“ a investuje do obnovitelných zdrojů energie a inovací s nízkými emisemi uhlíku. ExxonMobil, který v posledních letech čelil těžké kritice kvůli působení na ovzduší, také zkoumá, jak lépe nakládat s uhlíkovými plyny.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...