Tarotové symboly jsou plné příběhů dávnověku a mluví jedinečným jazykem, který oslovuje hlubinné vrstvy podvědomí. Zde můžeme objevit archetypy skrytých vzorců chování. Díky tarotu se stáváme pozorovateli svého vnitřního světa a rozvíjíme schopnost chápání sebe sama.

Symbolika a význam tarotových karet

Tarot je fascinující a mnohostranný nástroj. Jeho sada 78 karet je rozdělena do dvou skupin: Velká arkána a Malá arkána.

Velká arkána, složená z 22 karet, je základem a reprezentuje hlavní archetypy a symboly. Každá karta v této skupině má svůj výrazný charakter a představuje různá období a výzvy, kterými si každý z nás prochází. Malá arkána, tvořená 56 kartami, se zaměřuje na každodenní záležitosti. Tyto karty se skládají ze čtyř souborů: Holí, Kalichů, Pentaklů a Mečů. Každý z těchto souborů reprezentuje jeden ze čtyř živlů a přináší s sebou specifickou energii a význam.

Tarotové karty mají pevnou strukturu, která je spojena s různými systémy, jako jsou kabala, numerologie, astrologie nebo alchymie. Každá karta má bohatou paletu významů a interpretací, které umožňují objevovat hlubší pravdy.

Dialektika osudu a vnitřního růstu

Filosofie tarotu je založena na principu dialektiky, což je koncept, který se původně používal jako forma logické argumentace. Dialektika má kořeny v dílech mnoha filosofů, včetně Platóna a Hegela.

Dialektika hledá pochopení světa prostřednictvím konfliktů a protikladů. Tarot tuto filosofii přenáší na lidskou zkušenost, kde každá realita je ovlivněna protichůdnými silami. Z každého konfliktu se rodí nová realita, která je syntézou obou původních. Symbolika tarotových karet nám otevírá bránu do hlubin naší podstaty a umožňuje zkoumat protiklady, které nás formují.

„Tarot je velké a posvátné tajemství – jeho zneuctění je ohavností a nerozumností. Je určen pro úplně jiné účely než zjišťovat, kdy se potká vysoký tmavovlasý muž s bohatou vdovou.“ – Jack Parsons

Například karta Královna mečů zastupuje intelekt a logiku, zatímco karta Král pohárů symbolizuje emocionalitu a intuici. Tyto dvě karty se mohou zdát jako protiklady, ale v dialektickém smyslu se stávají komplementárními a doplňují se. Právě z tohoto spojení vzniká nový vhled do naší osobnosti a charakteru.

Podstata dialektiky tarotu tkví ve vztahu mezi tezí a antitezí, které společně tvoří novou syntézu. Tento koncept nám pomáhá pochopit, že každá situace nebo událost v našem životě nese v sobě potenciál pro nové uspořádání a růst. Každá karta v tarotovém balíčku nese v sobě jedinečnou tezi, která je vyjádřením konkrétního aspektu naší zkušenosti. Na druhé straně nás čeká antiteze, což je potenciální negace nebo odpor vůči této tezi.

Z každého střetu se však zrodí nová realita, nová syntéza, která spojuje a vyrovnává protiklady do harmonického celku. Například, vezměme klasickou kartu Věž, která symbolizuje zhroucení a katastrofu. Tato karta představuje tezi, která nás konfrontuje s něčím neočekávaným a náročným. Avšak v dialektickém smyslu z tohoto konfliktu vzniká nová syntéza, která nám ukazuje sílu obnovy a nového začátku.

Filosofie tarotu nás učí, že život je neustálým koloběhem proměn. Každá karta je jako kapitola v našem osobním příběhu, který se skládá z tezí a antitezí, z vítězství a porážek. Tarot nám pomáhá vnímat tento dialektický proces a najít smysl a rovnováhu na cestě životem.

Dialektika tarotu nás učí, že život není jen o dosažení cílů, ale také o cestě samotné. Každý střet teze a antiteze nás posouvá vpřed na cestě sebepoznání a duchovního růstu. Díky tarotu můžeme nalézt nové perspektivy a překonat naše vnitřní bariéry. Je to umění a dobrodružství zároveň, které nás provází cestou životem a podněcuje náš intelekt.

Tarot: Přístup významných osobností

Od dávných časů lidstvo pohlíželo na tarot jako na záhadný a esoterický nástroj, který otevírá brány poznání a duchovního uvědomění. Mnoho významných osobností se zaměřilo na studium a pochopení tohoto tajemného artefaktu, a každý z nich přinesl do tarotu svůj jedinečný pohled a přístup. Tato skutečnost jen umocňuje jeho hodnotu jako zdroje moudrosti a duchovního růstu.

„Tarot je kniha života, klíč k tajemstvím vesmíru.“ – Aleister Crowley

Carl Gustav Jung byl švýcarský psychiatr a psycholog, který založil analytickou psychologii a významně přispěl k oblasti porozumění lidské mysli. Jungova teorie tvrdí, že existuje sdílená vrstva nevědomí, která je společná pro všechny lidi a obsahuje univerzální vzorce a symboly, tzv. archetypy. Jsou to základní obrazy a motivy, které se opakují ve snech, mýtech, pohádkách a náboženských tradicích po celém světě. Jung věřil, že mají hluboký vliv na lidské myšlení, chování a emocionální projevy. I když Carl Jung sám nikdy přímo nezmínil tarot ve svých dílech, existují spojení mezi některými jeho koncepty a tarotem.

Jinou významnou postavou, která propojila tarot s filozofií a esoterikou, byl okultista Aleister Crowley. Crowley, zakladatel filosofie Thelemy, přistoupil k tarotu zcela novým způsobem. Jeho tarotový balíček, známý jako "Thoth Tarot", byl založen na kabalistických a hermetických principech. Crowleyho tarot nabízí hlubší pohled na osobní růst a spirituální vývoj a jeho dílo je považováno za jedno z nejdůležitějších v oblasti okultismu.

Z českého prostředí stojí za zmínku Theofanus Abba, známý jako Josef Louda, český hermetik, alchymista a kabalista. Jeho výzkum a pochopení tarotu se opíraly o hlubokou znalost symboliky a esoterických učení. Jeho tarotový balíček a práce byly výtvarně zpracovány Martinem Stejskalem, čímž přispěl k rozvoji českého esoterického dědictví.

Každá z těchto významných osobností přinesla do tarotu svůj unikátní přístup a vhled, což tarotu dodává hloubku a bohatství jako zdroji poznání a duchovního růstu.

Ať už se díváme na tarot z psychologického, okultního nebo duchovního hlediska, jeho symbolika a moudrost nám může otevřít dveře k hlubšímu pochopení sebe samých a vesmíru, v němž žijeme.

Zkrátka a dobře

Tarot nás vyzývá, abychom přemýšleli o naší roli v kolektivním nevědomí lidstva. V dnešním uspěchaném a chaotickém světě může být balíček karet klidným útočištěm pro zastavení se a získání nadhledu. Filosofie Tarotu nás učí, že jsme spojeni s celým vesmírem a že každý náš skutek a myšlenka mají  vliv na realitu každodenního života.

Související…

Fraktály: Kouzlo přírody a kultury může odhalit tajemství vesmíru
Elena Severka

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek