Klíšťata nejsou jen otravný kousavý hmyz. Mohou přenášet řadu děsivých nemocí, včetně boreliózy, klíšťové encefalitidy,  ehrlichiózy, tularémie, babeziózy a další. Ještě děsivější než nemoci přenášené klíšťaty však může být nadměrné užívání toxických chemikálií, které používáme nesprávně nebo nezodpovědně.

Naštěstí však existuje i přírodní řešení. Postřiky, které si můžete vyrobit sami doma, sází na to, že klíšťata nesnášejí některé výrazné vůně. Zde je několik příkladů.

  • Cedrové dřevo: pro klíšťata a jejich larvy je toxické, takže je vynikající volbou pro jejich odpuzování. Jejich použití na lidech a domácích zvířatech je bez rizika.
  • Když se mletý česnek zkombinuje s minerálním olejem v lahvičce s rozprašovačem, stane se z něj účinný prostředek proti klíšťatům. Kvůli zápachu ho možná nebudete chtít aplikovat na kůži, ale zvažte nastříkání směsi na rostliny.
  • Levandulový olej je bezpečný pro lokální použití u všech věkových kategorií, včetně kojenců. Je smrtící pro klíšťata a jejich vajíčka. Jako bonus úžasně voní. Zkuste si levanduli vysadit i na dvoře nebo na zahradě.
  • Polej obecná: Tato rostlina z čeledi hluchavkovité se nejlépe používá na místech, jako jsou polštáře a koberce, aby pomohla zabránit domácím zvířatům přinést klíšťata do domu. Neměla by se používat na kůži ani na domácí zvířata.

Polej obecná. (zdroj: Shutterstock)


  • Máta peprná - Klíšťata nesnášejí vůni máty peprné, proto je tento běžný olej buď zředěný a používaný samostatně, nebo v kombinaci s jinými oleji, jako je tea tree nebo citronella, odradí od přisátí na oblečení. A nemusíte používat jen olej, stačí si uvařit i mátový čaj, dát do rozprašovače a použít.
  • Citronelový olej byl registrován Agenturou pro ochranu životního prostředí jako prostředek proti hmyzu a v kombinaci s tymiánem, který je rovněž účinný při odpuzování klíšťat, získáte skvělou a užitečnou kombinaci.

Ať klíšťatům nechutnáte

Někdy stačí pouhá změna v jídelníčku a klíšťata se vás budou bát. Strava s vysokým obsahem česneku, cibule a vitaminu B1 (který je například v tuňáku, rajčatech, slunečnicových semínkách, chřestu a listové zelenině) může změnit chemii vašeho těla způsobem, který klíšťata neocení.

Volné oblečení, které zakrývá celou kůži, může také pomoci zabránit přisátí klíšťat a světlé barvy usnadní jejich zpozorování, abyste je mohli rychle setřást.

Zasaďte odpudivé rostliny

Různé rostliny mají vlastnosti odpuzující klíšťata, mezi nejznámější a nejúčinnější patří česnek, šalvěj, máta, levandule, krásnoplodka, rozmarýn a měsíček. Ty jsou zároveň i krásné na zahrádce, kolem chodníků, na terasách a různě. Lze je také použít v nádobách v blízkosti oken a dveří.

Krásnoplodka vidličnatá. (zdroj: Shutterstock)


Odraďte živočichy přenášející klíšťata

Nejběžnějšími volně žijícími živočichy, kteří přenášejí klíšťata, jsou srnky a myši. Na zahradě tedy zasazujte jen rostliny, které srnčí zvěř nesežere, používejte ploty, abyste zvěř odradili, uklízejte odpadky, aby nelákaly myši, uklízejte pod krmítky pro ptáky, aby neměli k dispozici potravu, a podle potřeby používejte humánní pastičky (které myš nezabijí, třeba sítka nebo pet lahve), abyste tyto přenašeče klíšťat ze svého dvora odstranili.

Zničte stanoviště klíšťat

Klíšťatům se daří ve vlhkých a stinných místech, proto odstraňte hromady křovin, přerostlé rostliny a dlouhé trávy. Správné prořezávání a udržování posekané trávy zabrání klíšťatům v přílišném pohodlí. Používání cedrových štěpků může klíšťata také odradit, protože oleje obsažené v cedru jsou přirozeně odpuzující.

Související…

Libor Grubhofer: Klíšťata jsou přemnožená, protože člověk zanedbává půdu
Kateřina Hájková

Zdroj: 

foto: Shutterstock , zdroj: Sawyer Garden Center