fbpx

Globální řešení energetiky? Britové triumfují s „plovoucím větrem" 1 fotografie
Instalace první z větrných turbín u skotského Aberdeenu. (zdroj: Shutterstock)

Projektanti větrné farmy u skotského Aberdeenu věří, že umístění turbín na mořskou hladinu je řešením otázky dodávek energií

Zveřejněno: 26. 10. 2022

Ve velké části světa mořské dno blízko pobřeží náhle prudce klesá, což vylučuje použití konvenčních pobřežních větrných turbín. Ty jsou vybudovány na betonových základech a lze je rozmístit pouze v relativně mělké vodě do hloubky asi 60 m. Řešení se zdá být banálně jednoduché, a to instalovat turbíny na plovoucí plošiny. 

Výzva pro konstruktéry

Ale představte si na okamžik, jakým silám musí tyto konstrukce odolat. Turbíny na větrné farmě Kincardine musí odolat nejsilnějším vlnám a nejprudším bouřím, které Severní moře přináší. Každá věž sedí na třech obrovských válcových plovácích. Jsou natřeny jasně žlutou barvou a svařeny do trojúhelníkové plošiny, jejíž každá strana je dlouhá 67 m.

„Nejde o pasivní strukturu,“ vysvětluje Greg Campbell-Smith z Principle Power, britské společnosti, která tuto technologii vyvinula. „Plováky se musí přizpůsobit změnám větru a podmínek na moři. V silném větru se věž naklání,“ říká Campbell-Smith.

Zařízení Kincardine vyrobí každý rok dostatek elektřiny pro napájení 35 000 britských domácností, čelí ale tvrdé konkurenci. Americká vláda nedávno nabídla 50 milionů dolarů dotací firmám, které do roku 2035 instalují „plovoucí vítr“ v amerických vodách. 

Síť čerpadel a ventilů posouvá kapalnou zátěž mezi tři plovoucí válce, aby vyvážila plošinu a nastavila turbínu do ideálního úhlu pro vítr. Pod hladinou zatížené podmořské kabely, připevněné k obrovským kotvám, zajišťují, že je plošina na mořském dně pevně ukotvena.

Inženýři z Principle Power tvrdí, že zařízení Kincardine dokazuje potenciál „plovoucího větru“. Říkají, že každý rok vyrobí dostatek elektřiny pro napájení 35 000 britských domácností. Čelí ale tvrdé konkurenci. Americká vláda nedávno nabídla 50 milionů dolarů dotací firmám, které do roku 2035 instalují „plovoucí vítr“ v amerických vodách. Cílem je podle Bílého domu snížit náklady na energie o 75 % a pomoci USA k prvenství v oblasti větrné energie na moři.

Saúdská Arábie evropské energetiky

Obrovský potenciál trhu zde jistě existuje. Britští nezávislí poradci v oblasti klimatu, organizace Climate Change Committee, tvrdí, že zhruba polovina ze 100 GW pobřežních větrných elektráren, které budou podle očekávání instalovány do roku 2050, bude na plovoucích plošinách. To by představovalo ekonomickou aktivitu ve výši 43 miliard liber a přineslo pracovní příležitosti až pro 29 000 lidí, tedy alespoň podle odhadů Britské asociace větrného průmyslu na moři RenewableUK. A globální vyhlídky jsou ještě slibnější. Celkový celosvětový objem projektů plovoucích větrných elektráren se jen za poslední rok zdvojnásobil a nyní činí 180 GW, naznačuje RenewableUK.

Segment plovoucích turbín má být do roku 2050 celosvětovým trhem v hodnotě 400–500 miliard liber. Na tolik jej odhaduje Offshore Renewable Energy Catapult, britské výzkumné centrum pro offshore větrnou technologii. Velkou výzvou jsou nyní náklady. Tato nová technologie je drahá. „Plovoucí vítr“ přijde totiž přibližně na stejnou cenu jako jaderná energie. Ale na rozdíl od ní se očekává, že náklady budou s růstem trhu klesat.

Největší plovoucí větrné farmy se budou skládat ze 100 nebo více platforem. Britská vláda přislíbila 160 milionů liber na posílení přístavní infrastruktury v zemi, ale RenewableUK odhaduje, že investic bude zapotřebí ještě více. Bývalý britský premiér Boris Johnson si přál, aby se Spojené království stalo „Saúdskou Arábií evropské energetiky“, a odborníci jsou přesvědčeni, že „plovoucí vítr“ představuje pro Spojené království v tomto ohledu obrovskou příležitost.

„Všechno, co se v podpovrchovém světě děje, je něco, v čem může být Spojené království skutečným mistrem,“ říká Dan McGrail, generální ředitel společnosti Renewable UK. „Je to neuvěřitelně vzrušující, protože to znamená otevření pobřežního větru celému světu,“ dodává.

Související…

Co s vysloužilými větrnými turbínami? Zrecyklovat, třeba na plenky nebo gumové medvídky
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...