Gary Wright je jedním z mála kuchařů u nás, kteří umí vařit podle zásad ájurvédy. Své schopnosti získal až v Indii, přičemž mu velkou inspirací byla i jeho partnerka, jež se tímto oborem rovněž zabývá. Je ájurvéda opravdu tak komplikovaná? A co je při přípravě jídla nejdůležitější? Nejen to nám Gary prozradil v exkluzivním rozhovoru.

„Ájurvéda není složitá. Máme koření, které lze používat v závislosti na ročním období, a také zeleninu, která podporuje trávicí proces. K tomu stačí dbát na čištění jater, aby metabolismus fungoval efektivněji, a když tohle děláte, pak předcházíte překyselení,“ říká odborník na zdravé vaření Gary Wright, který v současnosti pracuje pro společnost Naše úroda, jež přináší organické produkty na český trh.

Podle Garyho Wrighta je nejdůležitějším principem ájurvédské stravy domácí vaření. Když jsme totiž při něm klidní, relaxovaní a vše děláme pěkně organizovaně, pak pozitivní energie proudí z nás i do přípravy jídla.

Z videa se dále dozvíte, čím se Gary při přípravě jídla inspiruje, ale promluví také o svých kurzech a ájurvédských večeřích, na nichž máte možnost okusit některé z jeho speciálních pokrmů.

foto: Alex Tran