Myslím, že už jste všichni mnohokrát slyšeli, že náš národ moc zdravě nejí. Český jídelníček je ve srovnání s jinými zeměmi téměř katastrofální. Já tomu ve zkratce říkám Š & Š & Š – špekáčky, šunkový salám a šunty. Přes 85 % naší populace favorizuje 5 nejoblíbenějších jídel: guláš, vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, řízek a smažák. 

Naopak spotřeba ovoce a zeleniny se v posledních třech letech spíše snižuje. Jíme o několik kil méně jablek, broskví, pomerančů a mandarinek. Zelenina, která je zdravá, nám vůbec nejede. Třeba v roce 2012 spotřeba klesla o 7,6 kilogramů. Jíme méně rajčat, okurek, zelí, naopak došlo k mírnému nárůstu spotřeby česneku a špenátu. Klesá spotřeba brambor, sníme jich asi 67 kg ročně. 

I když většina z nás tuší, jak má vypadat stravování v rámci zdravého životního stylu, v praxi se tím řídí jen málokdo. Výzkumy statistického úřadu potvrzují, že jestli si Češi něco nechtějí odtrhnout od pusy, je to právě tučné maso, cukrovinky a alkohol. Tedy přesně to, co považují lékaři za hřebíky do rakve.

Ve spotřebě alkoholu – to jsme mezinárodní přeborníci. Dlouhodobě vedeme světové žebříčky ve spotřebě piva a i ve víně a lihovinách hrajeme bezesporu extraligu.

Co se masa týká, na prvním místě u nás dlouhodobě vede vepřové! V roce 2012 jsme ho spořádali přes 41 kilogramů za rok. Jen tak pro informaci – vepřové maso máme prý u nás docela kvalitní, ovšem to, že je tato pochutina zapovězena islámem i židovským náboženstvím, to určitě není žádná náhoda. Co myslíte?

Cukrovinky? Za posledních 20 let se spotřeba cukrovinek zvýšila zhruba o 3 kilogramy ročně. Pijeme zdatně přes 30 l mléka, ale moc nás nezajímá, že pro spoustu lidí je to malá dietní sebevražda. To snad raději to pivo! Ačkoli západní svět téměř přestává solit, u nás dostaneme do těla na 6 kilogramů soli. Tuky. Čech miluje máslíčko, nešetří sádlíčkem.  Rostlinné tuky moc neřeší. 

Mysleme na to, že náš způsob stravování není opravdu nic moc a že se zásadně podepisuje na naší každodenní náladě a zdravotnímu stavu.

foto: Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant