Kalkulačka na caffeineinformer mi zjistila, že moje optimum je 7 kafí denně a umřu při 176 šálcích. :) Nejvíc se mi ale líbí pohled ajurvédy.

Dnes už kafe moc nepiju, ale dlouho jsem pil tak jedno kapučíno denně. Postupně jsem začal cítit, jak mně to rozhodí vnímání a jak se mi rozbuší srdce. A kravské mléko mi dělalo večer povlak na jazyku. Asi jak jsem zjemnil stravu, meditoval, dělal jógu?

Experimentoval jsem chvíli s kafem bez kofeinu a taky s rostlinnýma mlíkama v kapučínu. Potom se mi podařilo úspěšně přejít k Chai Tea Latte a od něj asi po 2 letech k černému čaji. Zjistil jsem, že je pro mě důležitá ta chvíle klidu v kavárně spíš než ten danej nápoj.

Ale teď k věci, jak je to teda s kafem?

---

Za přiměřenou dávku jsou považovány 3 šálky kávy denně, pro někoho však žádný.

Kolik kafí denně je optimum?

– překvapivě pro mě většina zdrojů říká, že káva v rozumné míře je zdraví prospěšná. Zlepšuje náladu, bdělost, pozornost a schopnost soustředění, duševní výkon. Povzbuzuje srdce, mozek, nervy, ledviny i svaly nebo nás chrání před některými nemocemi. Za přiměřenou dávku jsou považovány 3 šálky kávy.

– odpůrci naopak tvrdí, že káva způsobuje neklid, stimuluje nadměrně tělo i mysl a zhoršuje spánek. Zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Optimum je podle nich 0 šálků denně.

– můj přítel Tim Mitchell – odborník na Ajurvédu, indický léčebný systém, mi řekl k této otázce nádhernou odpověď. Jako u většiny otázek to záleží na tom, jaký jste, kde jste, v jaký čas dne, jaké je počasí, atd. Ale především, jak se právě cítíte. A je zbytečné ptát se na to někoho jiného. Nikdo mě nezná lépe, než já sám. Někomu těžkopádnému, v depresi či bez motivace prospěje černá malá káva bez cukru. Většině lidí prospěje kapučíno ráno pro oživení. Někomu hubenému či s úzkostí nebo hlavou nabitou myšlenkami doporučuji buď žádnou kávu, nebo jen pomalé laté. Káva je velmi silná medicína, stimulant a více než 1–2 bude mít vedlejší účinky jako každý lék.

– Můj názor je, že káva může být lékem i jedem, záleží na situaci a na tom, že vnímáte, jak se vaše tělo cítí.

Co vy a káva? Vsadím se, že si spousta z vás na ni nenechá moc šáhnout  :)

Na zdraví

 

Čtěte také:

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete

Jste unavení? Restartujte svůj organismus

 

foto: Shutterstock