Vánoční kuchyně by měla být chutná a originální. Častými ingrediencemi jsou v Evropě i mimo ni brambory, houby a bylinky. Co se tedy jí v Polsku, ve Finsku, v Paraguayi či Argentině? 

Sopa paraguaya je tradiční paraguayské a argentinské jídlo. Běžnými přísadami jsou kukuřičná mouka, sýr a mléko nebo syrovátka. Sopa je podobná jinému kukuřičnému paraguayskému typickému jídlu, a to chipahuazu nebo chipaguazu, s výjimkou toho, že je vyrobené z čerstvé kukuřice. Konzistence je trochu podobná sýrovému soufflé a o něco méně pikantnímu kukuřičnému chlebu. V Karibiku jsou o Vánocích zvyklí na tamales, jídlo, které se také neobejde bez kukuřice, přidává se ještě uzená chilli paprička a zelenina.

Tradiční polský žurek

Štědrovečerní žurek

V Polsku si zase dávají záležet na vánoční polévce, říká se jí žurek. Připravuje se z žitného kvasu, vajec, kořenové zeleniny, hub, brambor a majoránky. Chuť má mírně nakyslou, je hodně sytá, proto se podává jako hlavní jídlo. Druhou variantou bývá červený boršč, uvařený z řepného kvasu, často podávaný s malými těstovinami, kterým se říká ouška. V dalším chodu se podávají holoubci, tedy gołąbki, což jsou zelné závitky s pohankovou kaší, a pak se jedí oblíbené  pirohy se zelnou náplní. Sladké pokrmy reprezentuje kuťa, sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem.

V Maďarsku vládne na bezmasém vánočním stole töltött káposzta, jídlo ze zelí, zeleniny a rýže, jinak také výše zmíněné holubce. Do uvařených zelných listů upravených do trojúhelníků, což je základ receptu, se balí směs okořeněné syrové rýže. Masová verze je ještě doplněná o mleté maso a klobásy. Do hrnce se holubce vkládají dokola, na ně se přidají nakrájená rajčata, papriky a cibule, nakrájené zbylé zelí a kečup. Maďarské holubce se vaří v kuřecím vývaru.

Základem finského luumukiisseli jsou švestky.

Co se jí na Slovensku či ve Finsku

Na slovenském vánočním stole nemůže chybět kapustnica, hustá zimní polévka  z hub, kyselého zelí a sušených švestek, což je gurmánská móda posledních let. Kysané zelí bývalo i v zimě nejpřístupnější surovinou a také další přísady patří k těm běžně dostupným. Kapustnice se liší podle krajů i rodinných tradic. Podává se například zahuštěná haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, dokonce i čočkou. Před podáváním se do polévky přidává trochu mléka a zakysaná smetana.

Ve Finsku začíná Štědrý den snídaní, tedy rýžovou kaší a švestkovou polévkou, zvanou luumukiisseli. Při vánoční večeři se podávají i zapékaná jídla, například mrkev nebo brukev a také salát z červené řepy nebo hub. Jako zákusek slouží oblíbené hvězdičky plněné povidly nebo rýžová kaše s mandlí, která se jí společně z velkého hrnce. Kdo najde mandli, může si po večeři rozbalit dárky jako první.

Bezmasé foie gras

Recept na vegetariánské foie gras nám poskytla pražská restaurace Etnosvět.

Vegetariánské foie gras

Ingredience:

500 g uzeného tempehu

1 cl portského vína

5 cl koňaku

2 g sečuánského pepře

2 g koření pěti vůní

15 g másla

70 g smetany

4 g Agar-Agar

3 cl šťávy z červené řepy

30 g kokosového oleje

2 g kurkumy

Příprava:

Tempeh nakrájíme na malé kousky a dáme alespoň na 24 hodin marinovat do portského vína smíchaného s kořením. Pak tempeh osmahneme na pánvi a oflambujeme koňakem. Agar-Agar smícháme se smetanou, přivedeme k varu a další 3 minuty povaříme. Pak společně s oflambovaným tempehem vložíme do mixéru a dohladka rozšleháme. Jako poslední přidáme šťávu z červené řepy. 

Připravíme si fólii, naplníme ji směsí a vytvoříme válečky, které dáme na 12 hodin odležet do lednice. V hrnci ohřejeme kokosový olej a přidáme kurkumu. Válečky foie gras vyjmeme z fólie, obalíme rostlinným tukem a dáme opět na hodinu do lednice. Poté podáváme s čerstvou bagetkou.

foto: Shutterstock a Etnosvět, zdroj: Etnosvět